Keystone: În 2019 se observă o ușoară îmbunătățire a accesibilizării secțiilor de vot

În anul electoral 2019, se observă o ușoară îmbunătățire a accesibilizării secțiilor de votare pentru persoanele cu dizabilități de vedere, prin introducerea lupelor și buletinelor de vot în limbajul Braille.

Într-o conferință de presă la IPN, Natalia Cojocaru, coordonator de proiect „Vot informat și asumat”, implementat de Keystone Moldova, a spus că accesibilitatea secțiilor de votare trebuie gândită n doar pentru persoanele utilizatoare de scaune rulante, ci și pentru persoanele cu dizabilități senzoriale, de văz sau auz.

„La nivelul componentei accesibilității procesului electoral, se observă că unele surse media au asigurat în acest an cel puțin știrile în limbajul mimico-gestual”, a remarcat Natalia Cojocaru.

Referindu-se la rapoartele de monitorizare ale altor misiuni de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie, pe componenta accesibilității persoanelor cu dizabilități la procesul electoral, Natalia Cojocaru a menționat că „datele denotă doar o tendință: că secțiile nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilități”.

Făcând o comparație cu alegerile prezidențiale din 2016, Ecaterina Golovatîi, specialist pentru dezinstituționalizare, a menționat că situația s-a îmbunătățit. Pentru persoanele în scaun rulant au fost adaptate cabinele de vot.

„Cât ține de căile de acces, sunt încă spații neaccesibile sau căile de acces nu sunt conform standardelor europene”, a mai spus Ecaterina Golovatîi.

Keystone Moldova, cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), implementează în perioada decembrie 2018-aprilie 2019 proiectul „Vot informat și asumat”. În cadrul proiectului, 2000 de persoane în 50 comunități din zece raioane ale țării și în șase centre de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități din subordinea Agenției Naționale de Asistență Socială au fost informate despre drepturile lor politice și modalitatea de realizare a acestora în cadrul scrutinului parlamentar din 24 februarie 2019.Categorii:Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.