Expert belarus: În lipsa unui consens în parlament, PDM își va continua guvernarea în Moldova

Dacă partidele nu vor ajunge la o înţelegere privind coaliţia de guvernare şi în Moldova vor fi anunţate noi alegeri, Partidul Democrat (PDM) își va prelungi pur și simplu guvernarea în ţară, consideră politologul belarus Alexandr Șpakovski.

Foto: mahar.ro
Alexandr Șpakovski

Potrivit imhoclub.by, citat de Infotag, el a menționat că, „din punct de vedere al arhitecturii autorităților, alegerile parlamentare din Moldova nu au generat schimbări deosebite, iar adevăratul conducător al țării a rămas același Plahotniuc, care deja de zece ani îndeplineşte şi rolul de principalul „răufăcător” al Moldovei”.

„În toți acești ani, Plahotniuc a fost acuzat de uzurparea puterii, corupție, legături cu criminalitatea organizată și cu infracţiunile financiare şi aceasta nu numai în Moldova, dar și în Occident și în Rusia. Cu toate acestea, oligarhul balansează cu succes deasupra conflictului și, pe de o parte, intimidează Occidentul cu „pericolul rusesc”, arătându-şi mereu loialitatea, iar, pe de altă parte, exercită presiune asupra opoziției reale prooccidentale din țară și nu se teme să încalce „valorile democratice”, în caz de necesitate. De exemplu, așa a fost în vara anului 2018, când unul dintre liderii opoziției prooccidentale, Andrei Năstase, a câștigat alegerile primarului Chișinăului, dar nu a devenit primar, deoarece Comisia Electorală Centrală, controlată de Plahotniuc, a anulat rezultatele votului din motive formale”, susţine politologul.

El a subliniat că „oligarhul a ignorat protestele slabe ale așa-numitei „societăţi civile”, amenințările din partea Occidentului și, de aproape un an, capitala Republicii Moldova se află „sub conducerea temporară” a reprezentantului PDM, ceea ce înseamnă că Plahotniuc își menţine controlul asupra administrației Chișinăului”.

„Acest precedent este destul de reprezentativ, în cazul în care partidele nu vor putea ajunge la o înţelegere privind coaliția de guvernământ și în țară vor fi numite noi alegeri, care, probabil, se vor desfășura la sfârșitul verii sau în toamna anului 2019. În acest caz, PDM își va prelungi pur și simplu guvernarea în ţară, iar Guvernul actual va continua să conducă cu prefixul „interimar” ”, a spus Şpakovski.

În opinia sa, „această opțiune îi convine total lui Plahotniuc, care folosește time-out pentru a-și consolida pozițiile”.

„Guvernul Moldovei, care, de facto, este condus de Plahotniuc, a decis deja să majoreze pensiile, prestaţiile sociale, salariile în sectorul public, iar oligarhul însuși a declarat că partidul său la alegeri „a reușit să pună în prim plan agenda socială, să respingă mitul geopolitic periculos și să unească oamenii pentru binele Moldovei”. Astfel, Plahotniuc acționează ca un „centrist” și „statalist”, iar controlul puterii executive îi permite să ia decizii socio-populiste, care pot fi înregistrate mai târziu ca un avantaj al Partidului Democrat”, a concluzionat politologul.Categorii:Politică

Etichete:, , ,

2 răspunsuri

  1. La câte au făcut democrații – lasă să continuie guvernarea.

    Apreciază

  2. Ar fi minunat chiar. Eu cu ambele mâini sunt PRO GUVERNARE PDM!!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.