Consilier prezidențial, despre cea mai acută problemă a Moldovei

Exodul populaţiei active peste hotare, în special al tinerilor, este o cea mai acută problemă a Moldovei, susţine consilierul Președintelui RM pentru relaţii cu diaspora, Cristina Buga.

Foto: cotidianul.ro

Potrivit Infotag, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă dedicate problemelor migraţiei, ea a spus că „de la începutul anilor ’90 ai secolului trecut, Moldova a pierdut o treime din populaţie”.

„Dacă ţinem cont şi de faptul că încă câteva sute de mii de persoane merg la studii și tratament peste hotare, atunci situația din țară din ultimii ani pare a fi catastrofală. Plecarea tinerilor în străinătate în căutarea unei vieţi mai bune loveşte în economie, adică în bunăstarea celor care au rămas în Moldova. Fiecare al cincilea copil care locuiește în Republica Moldova are fie un părinte care munceşte în străinătate, fie chiar ambii. Este clar că, într-o astfel de situație, nu putem vorbi despre educaţia normală a generației tinere”, a spus Buga.

În opinia ei, în Moldova, care este o ţară mică, autoritățile ar putea aranja totul rapid și eficient, însă situația este de aşa natură, că, „din cauza migrației în masă a populației, satele din republică dispar”.

Șeful de direcţie al Comitetului Executiv al Găgăuziei, Vitalie Vlah, a menţionat că în Moldova există fenomenul numit „migrație regională”.

„Tinerii, care sunt motorul progresului și al economiei, pleacă. Pentru a rezolva această problemă, una dintre primele propuneri ale actualului bașcan a fost instituirea a 100 de burse pentru studenții din Găgăuzia care își vor continua studiile la universitatea din Comrat sau la universitățile din Moldova. Este important ca specialiștii, după ce au făcut studii, să nu plece din Moldova, ci să rămână, să lucreze, să creeze familii și să aibă copii. Din anul 2018, medicii care își aleg autonomia ca loc de muncă au început să primească o indemnizație unică de 50 mii lei. Și sunt sigur că aceştia sunt doar primii pași spre depășirea fenomenului de depopulare a populației din Găgăuzia”, a spus el.Categorii:Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.