50% dintre cetățenii moldoveni cred că starea sănătății lor s-a înrăutățit în ultimii ani

Aproape jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova cred că starea lor de sănătate s-a înrăutăţit în 2018, iar cea mai mare problemă din sistem rămâne corupţia.

Foto: ipn.md

Ultimul Barometru de sănătate a populaţiei pentru anul 2018 arată că doar o treime dintre cetăţenii Republicii Moldova consideră că au o stare bună şi foarte bună de sănătate. Este vorba de puţin peste 35 la sută. Aproape jumătate dintre respondenţii studiului cred că starea sănătăţii lor este satisfăcătoare. Iar una din cinci persoane crede că, în general, starea lor de sănătate este rea sau foarte rea.

Jumătate dintre cei intervievaţi au afirmat că suferă de cel puţin o maladie cronică ce necesită tratament permanent sau periodic.

O treime dintre respondenţi consideră că situaţia din sistemul de sănătate s-a îmbunătăţit, o altă treime ca s-a înrăutăţit, iar altă treime consideră că situaţia a rămas neschimbată.

Cele mai importante probleme ale sistemului de sănătate, în opinia oamenilor sunt: corupţia, dotarea insuficientă a instituţiilor medicale cu echipament medical modern, costul ridicat al tratamentului, insuficienţa personalului medical, lista mică a medicamentelor compensate, atitudinea insuficient de bună a personalului medical faţă de pacienţi, dar şi birocraţia.

Aproape jumătate dintre cei chestionaţi consideră că starea lor de sănătate în anul 2018 s-a înrăutăţit în comparaţie cu anul 2013.

Datele mai arată că cel mai des cetăţenii se informează despre serviciile de sănătate din presă.

Barometrul de opinie a fost realizat în cadrul unui proiect implementat de către Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, cu
suportul financiar al Băncii Mondiale.

tvrmoldova.mdCategorii:Societate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.