Doar jumătate din populația Moldovei are acces la apă de calitate

Râuri poluate, lacuri secate şi acces limitat la apă potabilă şi canalizare. Gestionarea resurselor de apă rămâne o provocare pentru Republica Moldova. Ieri, de Ziua Mondială a Apei, responsabilii din domeniu şi-au propus să scoată la lumină cele mai importante probleme, dar şi să propună soluţii, în cadrul conferinţei naţionale „Nici un râu fără atenţie”.

Foto: someseanul.ro

Deşi am păşit de mult timp în secolul 21, accesul la apă de calitate şi canalizare rămâne o problemă pentru locuitorii Republicii Moldova.

Şi situaţia bazinelor acvatice este alarmantă. Deşi Republica Moldova este străbătută de peste trei mii de rauri, starea lor lasă mult de dorit.

Printre cauze ar fi managementul ineficient al apelor, defrişarea fâşiilor de protecţie, poluarea râurilor cu ape uzate şi deşeuri. Este şi cazul raului Bîc, care străbate şi oraşul Străşeni. Localitatea se confruntă cu inundaţii, ape poluate dar şi acces limitat la apă de calitate.

Chiar dacă în ultimii ani s-au elaborat şi adoptat politici, strategii şi acte normative pentru soluţionarea acestor probleme, rămânem restanţieri la implementarea lor. Deşi, cu sprijinul partenerilor externi, s-au obţinut şi unele progrese.

Recent şi Guvernul României a oferit un grant de 10 milioane de euro pentru curăţarea şi amenajarea râului Bîc. În conformitate cu strategiile elaborate, dar şi angajamentele asumate faţă de Uniunea Europeană, autorităţile îşi propun ca, până in 2030, toată populaţia Republicii Moldova să aibă access la apă de calitate.Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.