V. Filat, o nouă lovitură

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins joi plângerea fostului premier al Moldovei, Vlad Filat, privind condițiile de detenție pe durata arestării sale preventive. Despre aceasta a comunicat pe pagina sa de Facebook avocatul său, Victor Munteanu.

Vlad Filat. Foto: unimedia.info

Potrivit Infotag, el a scris că, în cererea sa, Filat s-a plâns şi de „încălcarea dreptului la libertate și siguranță din cauza lipsei temeiurilor de aflare în arest preventiv pe perioada judecării cauzei sale, dar și de încălcarea dreptului la viață privată”.

Avocatul a subliniat că CEDO s-a pronunţat doar pe capătul de cerere privind încălcarea Articolului 3 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (condiţii de detenţie).

Potrivit hotărârii, la 1 ianuarie 2019, în Moldova au intrat în vigoare modificări ale Codului de procedură penală, care prevăd introducerea unui nou remediu preventiv și compensatoriu pentru a se plânge de condițiile de detenție. Noile prevederi stipulează că persoanele deținute cel puțin 10 zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești. Reducerea va fi calculată în termeni de la 1 la 3 zile de reduceri pentru 10 zile de detenție în condiții precare, calculate cumulativ. Suma despăgubirii băneşti va fi calculată în mărime de până la 2 unități convenționale (100 de lei) pentru fiecare zi în care condamnatul a suferit încălcarea condițiilor de detenție, precum și a costurilor și cheltuielilor aferente.

Apărarea lui Vladimir Filat a pregătit deja o cerere de chemare în judecată prin prisma noului remediu privind condițiile de detenție, care va fi depusă în următoarele zile.

Curtea a ajuns la concluzia că reclamanții (printre care şi Filat – n.r.), în măsura în care susțin că au fost deținuți în condiții contrare articolului 3 al Convenției, trebuie să se folosească de noua soluție în cauză pentru ca să obțină la nivel național recunoașterea încălcării și, după caz, compensarea adecvată. În același timp, în cazul în care nu reușesc la nivel național, reclamanţii vor putea depune o cerere nouă în fața Curții în termen de șase luni de la epuizare noii căi de recurs.Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.