Ucraina: Șeful statului și un actor, calificați în turul doi al alegerilor prezidențiale

Actorul Volodimir Zelenski, pentru prima dată aflat pe scena politică, s-a clasat pe primul loc, duminică, în primul tur al alegerilor prezidenţiale în Ucraina şi îl va înfrunta pe 21 aprilie pe Petro Poroşenko, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea din secţiile de votare, scrie AFP.

Volodimir Zelenski și Petro Poroșenko

Zelenskiy a obţinut peste 30% din sufragii faţă de 18% pentru preşedintele Porochenko (53 de ani), urmat de fostul prim-ministru Iulia Timoşenko, în vârstă de 58 de ani, (14%), conform acestui sondaj realizat de consorţiul „Exit poll naţional” care reuneşte trei institute de sondare a opiniei publice.

În ciuda îndoielilor criticilor privind capacitatea sa de a guverna şi a neclarităţii progrramului său, Zelenskiy, acest candidat atipic, a beneficiat din plin de respingerea elitelor, tendinţă mondială în special puternică în ucraina după anii de dificultăţi economice şi de scandaluri de corupţie.

La 41 de ani, Vladimir Zelenskiy, a cărui experienţă politică se limitează la interpretarea rolului unui profesor de istorie devenit subit preşedinte într-un serial de televiziune, a obţinut 30,4% din voturi, potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne de consorţiul „Exit poll naţional”.

Alte sondaje de opinie publicate de mass media ucrainene arată aceeaşi ordine între cei trei favoriţi.

Comisia electorală ar trebui să publice primele rezultate parţiale duminică noaptea. Instituţia a estimat prezenţă la urne de 45% la ora 12.00 GMT, în creştere faţă de 2014.

News.roCategorii:Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.