Expoziție de fotografii la Parlament: 10 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009

Cei 10 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009 vor fi consemnați la Parlament printr-o expoziție de fotografii din arhiva Parlamentului, a Agenției Informaționale de Stat „Moldpres” și a fotografilor acreditați la Parlament.

Expoziția va fi deschisă până în data de 10 aprilie 2019.

Totodată, în Muzeul Parlamentului sunt expuse pentru public o serie de documente de arhivă, care poartă amprenta evenimentelor din 7 aprilie 2009.

Pe parcursul săptămânii, un spot video îi va informa pe vizitatorii veniți la Parlament despre evenimentele din 7 aprilie 2009.

Clădirea Parlamentului a fost vandalizată în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, fiind devastată aproape în totalitate. Începând cu 7 aprilie 2009, birourile deputaților și funcționarilor Parlamentului au avut transferate în clădirea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Reconstrucția clădirii a început în 2009, dar lucrările au fost stopate în anul următor din lipsă de surse financiare, fiind reluate abia în august 2012. În perioada 2009 – 2014 ședințele plenare ale Parlamentului aveau loc în clădirea Palatului Republicii. În februarie 2014, la începutul sesiunii de primăvară, forul legislativ a revenit în sediul renovat al Parlamentului.

Mai mult de jumătate din arhiva Parlamentului a ars în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009. Biblioteca a fost vandalizată, iar circa 30% din fondul de carte a dispărut. În prezent, atât arhiva, cât și biblioteca sunt în proces de restabilire. Biblioteca a fost restabilită în proporție de circa 90% la nivelul numărului de exemplare de carte din 2009, iar în arhivă urmează a fi restabilite dosarele cu documente din perioada 1990-2006.Categorii:Actualitate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.