Dezbatere aprinsă privind restaurarea Notre-Dame

Incendiul de la Notre-Dame a lăsat o rană adâncă în inimile francezilor, dar şi a întregii lumi. Întrebarea despre cum va fi reconstruită catedrala a declanşat o dezbatere aprinsă în Franţa, unde unii doresc ca aceasta să primească aspectul dat de renovarea din secolul al XIX-lea, în timp ce alţii ar dori modernizarea celui mai vizitat monument din Europa.

Multe dintre discuţii se poartă în jurul turnului în formă de săgeată, înalt de 93 de metri, care s-a prăbuşit în timpul incendiului. Acesta nu făcea parte din designul original al Notre-Dame, ci a fost adăugat în secolul al-XIX-lea. Unii îşi doresc să fie reconstuit, alţii să fie înlocuit cu ceva modern.

Charlotte Hubert, arhitect: Silueta Notre-Dame din Paris nu poate fi imaginată fără fleşă, pentru că, în afară de statutul său de monument istoric, Notre-Dame face parte din peisajul Parisului. Fleşa este un indicator pe care îl vedem de departe. Este amuzant să vedem că acum aproape 150 de ani această fleşă a provocat un scandal naţional şi a fost subiectul multor discuţii şi acum revenim la dezbateri despre turlă.

Franţa a declanşat un concurs internaţional pentru refacerea catedralei Notre Dame. Experţii spun că restaurarea nu ar trebui să fie o ocazie pentru arhitecţii creativi de a-şi arăta inventivitatea, ci este necesar să fie respectată linia din secolul XIX.

Jean-Michel Leniaud, istoric: Este cel mai vechi loc din ţară unde societatea şi toată naţiunea, oameni religioşi, lideri politici, s-au reunit timp de secole. E valabil şi în ziua de astăzi. Notre-Dame din Paris este principalul vector de unitate. De fiecare dată când am avut o criză în Paris, parizienii au fugit la Notre-Dame.

Înlocuirea bârnelor din stejar, multe dintre ele originale, care au ars în incendiu ar putea reprezenta o problemă. Dar, companiile franceze de exploatare forestieră spun că există rezerve suficiente de stejar, chiar dacă arborii nu sunt la fel de vechi precum cei folosiţi la ridicarea catedralei.

Totodată, francezii au mai primit o veste bună. Cele aproximativ 200 de mii de albine din stupii de la Notre-Dame au supravieţuit incendiului. Acestea produc, în medie, în fiecare an 25 de kilograme de miere, vândută personalului de la catedrală.

digi24.roCategorii:Externe

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.