La Chișinău și în suburbiile capitalei scade numărul tranzacțiilor cu terenuri

La Chişinău şi în suburbiile capitalei scade numărul tranzacţiilor de vânzare-cumpărare a terenurilor.

noi.md

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, directorul agenţiei imobiliare „NIKA-Imobil”, Petru Oleinic, a spus că, în anul 2018, în municipiu au fost perfectate 2069 de contracte de vânzare-cumpărare a terenurilor, dintre care 518 în capitală şi 1551 în suburbii.

„Acest indicator al tranzacțiilor este cu 7% mai mic decât faţă de anul 2017”, a spus el, atrăgând atenția asupra faptului că tendința tranzacțiilor încheiate cu terenuri scade constant deja de mai mulți ani.

Potrivit lui, în suburbii, piața terenurilor este mai mare decât în oraș din cauza numărului mare de terenuri pentru vile. În statisticile tranzacțiilor ajung şi tranzacțiile cu casele de țară care oficial nu sunt date în exploatare și tranzacţia se perfectează drept de cumpărare-vânzare a terenului de pământ.

„Anul trecut, prețurile la terenuri erau stabile datorită ofertei lor limitate. Costul unui ar de teren pentru construirea unei case locative în zona parcului „Valea Morilor” și între străzile Neaga și Belinski este de 15-17 mii de euro. În zona Universității Tehnice, pe strada Studenţilor, dar şi pe strada Miorița, prețurile sunt cu 10-15% mai puțin – 12-15 mii de euro. În capitală, acestea sunt printre cele mai prestigioase zone pentru construcția caselor individuale”, a remarcat expertul.

Prețul unui ar în alte regiuni ale capitalei, cu construcţii dense de case individuale, este: la Sculeanca – 6-8 mii euro; la Buiucani, în zona fabricii „Alfa” – 7-9 mii euro; la Schinoasa – 3-5 mii euro; în zona Universității Agrare – 5-6 mii; la Botanica de jos – 5-7 mii, în zona Megapolis Mall – 6-8 mii de euro.

Costul terenurilor în localitățile din apropiere – Tohatin, Coloniţa, Cricova, Băcioii, Truşeni, Sîngera – este de 2-3 mii de euro pentru un ar, iar în cooperativele pomicole preţul este de 1-2 mii de euro dacă există comunicații, şi de până la 500-1 mie de euro fără comunicații.

„Cea mai scumpă suburbie este Stăuceni. Aceasta este practic la marginea oraşului şi aici prețul ajunge la 5-6 mii de euro pentru un ar”, a spus expertul.Categorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.