Grup infracțional specializat în trafic de ființe umane, destructurat

Patru persoane din R. Moldova și un cetățean al României, membrii unei grupări infracționale, cu vârste cuprinse între 21-43 de ani, sunt suspectați de trafic de ființe umane. Recent, cetățeanul României și-a ispășit pedeapsa, fiind condamnat în una din țările Uniunii Europene la 7 ani de închisoare pentru mai multe infracțiuni.

Foto: ipn.md

Bărbații au fost reținuți în urma unor informații operative, recepționate la 18 aprilie a.c. Astfel, în luna martie a.c., suspecții au traficat o tânără cu vârsta de 19 ani, domiciliată în municipiul Chișinău, sub pretextul angajării acesteia la muncă într-un salon de frumusețe din România, în calitate de manichiuristă.

Ulterior, suspecții, profitând de poziţia de vulnerabilitate a victimei, acționând prin înșelăciune, la 14 martie a.c., au organizat transportarea tinerei în orașul Viena, Austria, unde a fost adăpostită. Ajunsă pe teritoriul Austriei, victima a fost deposedată de pașaport și impusă să presteze servicii sexuale mai multor bărbați. Zilnic, tânăra întreținea relații intime cu circa 3-4 bărbați, iar pentru serviciile prestate îi erau achitată sume de 100-150 de euro, bani pe care victima era obligată să-i transmită traficanților.

La 17 aprilie a.c., din cauza unor probleme cu organele de drept, suspecții împreună cu victima au părăsit teritoriul Austriei, revenind în R. Moldova.

În continuare, suspecții în complicitate cu alte persoane în curs de identificare au organizat transportarea victimei din municipiul Chișinău în extravilanul satului Floreni, raionul Anenii Noi. Unul dintre complicii suspecților, având cagulă pe cap, a scos victima din automobil și a amenințat-o cu o armă, spunându-i că dacă va povesti despre cele întâmplate în Austria, va avea de suferit ea și familia sa, ulterior victima fiind lăsată în câmp de către făptuitori.

Grație acțiunilor prompte ale procurorilor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ale ofițerilor Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al INI, în seara zilei de 19 aprilie a.c., în timp ce suspecții se deplasau cu diferite unități de transport prin Chișinău, au fost stopați și reținuți. În prezent, aceștia sunt plasați în arest preventiv pentru 30 de zile.

În cadrul perchezițiilor corporale și în automobilele suspecților au fost depistate o armă de model „Walther”, o cagulă, mănuși care au fost utilizate în acțiunile infracționale. De asemenea, au fost depistate și ridicate carduri bancare, acte și două telefoane mobile, dintre care unul aparținând chiar victimei, buletinul de identitate și pașaportul acesteia.

În cazul în care vor fi găsiți vinovați, învinuiții riscă închisoare de până la 15 ani.

PCCOCS a informat că se întreprind măsurile necesare pentru stabilirea rolului fiecărui membru al grupului infracțional, precum identificarea altor eventuale victime traficate de către suspecți.

Totodată, victimei i se acordă asistența juridică și psihologică necesară.Categorii:Societate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.