Tergiversarea formării unui Guvern scade șansele urmării parcursului european, opinii

Tergiversarea formării unui Guvern la Chişinău, duce la scăderea şanselor ca Republica Moldova să urmeze parcursul european. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Loc de Dialog” de la Radio Moldova, de directorul executiv al Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru.

Foto: tass.ru

„Republica Moldova, ca şi Ucraina, nu poate să rateze şansele pe care le oferă istoria. Noi nu avem timp pentru a tărăgăna, noi avem nevoie de un parcurs foarte ferm. Indiferent de ce Guvern va fi creat, el trebuie să aibă o politică în exclusivă căutare a resurselor şi pieţelor, ceea ce nu este geo-politică până la urmă. Astăzi, resursele şi pieţele se află într-un singur loc şi orice tărăgănare în acest sens duce la înrăutăţirea şanselor Republicii Moldova să fim împreună, să nu plece lumea peste hotare. În Ucraina a apărut această şansă, da este foarte greu de spus în ce măsură ea va fi realizată”, a declarat directorul executiv al Institutului European de Studii Politice din Republica Moldova, Viorel Cibotaru.

Este prea devreme să vorbim despre relaţiile dintre Republica Moldova şi Ucraina după alegerile prezidenţiale din ţara vecină, iar în timpul apropiat nu vom vedea acţiuni concrete de la noul preşedinte ales, Vladimir Zelenski, a afirmat în cadrul aceleiaşi emisiuni expertul politic IDIS Viitorul, Veaceslav Berbeca. Potrivit lui, relaţiile dintre cele 2 state, depind şi de Guvernul care va fi format la Chişinău.

„Nu cred că domnul Zelenski va porni nişte acţiuni foarte decise în cadrul conflictului transnistrean. Eu cred că va trece o anumită perioadă până vor face anumite acţiuni, relaţii faţă de ţara noastră, pe segmentul transnistrean. Sper că odată cu alegerea noului preşedinte să continue relaţiile bilaterale şi să fie rezolvate mai multe probleme ce ţin de frontiera comună de la hotare, construcţia hidrocentralelor pe Nistru şi alte multe subiecte importante pentru Republica Moldova. Trebuie să vedem, cine este echipa domnului Zelenski şi este foarte greu de făcut anumite previziuni în acest sens, pentru că nici noi nu ştim în aceste momente cine va guverna ţara noastră”, a declarat expertul politic IDIS Viitorul, Veaceslav Berbeca.Categorii:Opinii

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.