Expert: La 10 ani de Parteneriat Estic, R. Moldova este mult mai conectată de UE

La 10 ani de Parteneriat Estic, R. Moldova este mult mai conectată de Uniunea Europeană, iar cea mai apreciată decizie luată în cadrul acestei structuri este regimul liberalizat de vize. Afirmația a fost făcută de Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, în cadrul unui interviu pentru Moldpres.

Iulian Groza

Potrivit sursei citate, în momentul când a fost lansat Parteneriatul Estic, R. Moldova trecea printr-o perioadă de tranziție, iar această structură europeană a oferit statului nostru cadrul necesar pentru schimbări şi pentru avansarea relațiilor cu UE.

„După 10 ani, putem enumera mai multe rezultate marcante, printre care Acordul de Asociere RM-UE, Acordul de liber schimb şi liberalizarea regimului de vize. După 10 ani, R. Moldova este mult mai conectată de UE, inclusiv şi din punct de vedere economic. În ultimul an, aproape 70 la sută din export a fost către spaţiul UE”, a opinat Groza.

El a menționat că cea mai apreciată decizie luată în această perioadă a fost regimul liberalizat de vize. „În 5 ani, aproape două milioane de cetățeni, ceea ce constituie jumătate din populația ţării, au călătorit în UE. Cei mai avantajați au fost tinerii care au avut acces la diverse programe de studii, dar şi producătorii agricoli şi oamenii de afaceri care şi-au extins piețele de desfacere a mărfurilor”, a spus Groza.

Conform sursei citate, în următoarea perioadă, ţara noastră trebuie să depășească criza politică şi să treacă de faza de declarații, fiind nevoie de mai multe acțiuni.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.