Leancă: „În urma celor peste 30 de vizite pe care le-a întreprins Dodon la Moscova nu s-a văzut nicio sancțiune ridicată”

Iurie Leancă, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, bănuieşte că în cele treizeci şi ceva de vizite pe care le-a întreprins Igor Dodon la Moscova, în ultimii doi ani de când e preşedintele Republicii Moldova, acesta a vorbit doar despre importanţa revenirii Rusiei la poziţia de lider printre alţi parteneri comerciali ai Republicii Moldova, dar nu s-a văzut nicio sancţiune ridicată şi nicio revenire la normalitate, pentru că tot aşa sunt discriminaţi producătorii moldoveni. Declaraţia a fost făcută în platoul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Iurie Leancă. Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Iurie Leancă spune că indiferent cine e la putere în Republica Moldova, oricum piaţa occidentală, cu capacitate mult mai mare de cumpărare, este o tendinţă care încă o dată îşi face loc.

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană a amintit în acest context şi de comerţul exterior al regiunii transnistrene: „Nimeni nu pune la îndoială că cei de la Tiraspol îşi doresc şi visează să devină parte componentă a Federaţiei Ruse, dar de la ideologie, uitaţi-vă la realitate, la comerţ. Cele mai mari exporturi le fac în România, de acolo vin banii, şi locuri de muncă, şi aşa mai departe”.

„Dacă să ne conducem după logica lui Igor Dodon, de ce transnistrenii, având tot sprijinul Federaţiei Ruse, şi politic, şi economic, şi financiar nu-şi îndreaptă produsele spre piaţa din Federaţia Rusă?”, se întreabă Iurie Leancă.

Întrebat dacă astăzi mai poate cineva decupla din punct de vedere comercial Republica Moldova de la Uniunea Europeană, Iurie Leancă a răspuns că se pot crea probleme în acest sens. „Dodon, ştiţi, mereu a pledat pentru suspendarea zonei de liber schimb, asta e poziţia Moscovei, şi renegocierea anumitor clauze. Bănuiesc că înţelege foarte bine şi în sinea lui ştie asta: că nu poţi suspenda şi renegocia doar anumite clauze, poziţia Bruxelles-ului fiind foarte clară. Dacă Doamne fereşte ar veni el la putere şi ar suspenda această zonă de liber schimb, atunci sigur că ar apărea perturbări”, a conchis politicianul.Categorii:Politică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.