Dodon a îndemnat blocul ACUM să formeze un Guvern de coaliție cu PSRM

Preşedintele Igor Dodon a îndemnat partidele de dreapta din blocul ACUM să formeze un guvern de coaliţie cu socialiştii. Potrivit Infotag, despre aceasta el a vorbit miercuri la mitingul desfăşurat în centrul Chişinăului cu ocazia zile de 1 Mai.

Igor Dodon. Foto: epa.eu

Mitingul a fost organizat de PSRM. Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat câteva mii de persoane. Igor Dodon a ţinut un discurs în calitate de lider informal al PSRM.

„Deocamdată noi nu am reușit să soluţionăm toate problemele cetățenilor. Dar noi, socialiști, știm cum să rezolvăm problemele oamenilor. Avem cadre, avem profesioniști care pot gestiona și rezolva problemele acumulate. Ne-am descurcat cu diferite sarcini. Această mare familie socialistă are acum cea mai mare fracțiune din Parlament. Avem funcţia de Președinte. Acum trebuie să gestionăm în mod corespunzător toate aceste lucruri în interesul poporului”, a spus Dodon.

El a amintit că socialiștii, în calitate de cea mai mare fracțiune din Parlament, au propus opoziției de dreapta să formeze un guvern puternic de coaliție și majoritatea parlamentară. Șeful statului şi-a exprimat regretul că aceste apeluri nu au fost încă neauzite de politicienii de dreapta.

„Din păcate, cei de dreapta nu a ajuns încă la majoratul politic pentru a forma un guvern de coaliţie, aşa cum au făcut politicienii din Germania, unde cei de dreapta s-au unit cu cei de stânga şi au constituit un guvern puternic. Ei mai au o lună – poate se vor coace când vor apărea cireșele sau căpșunile. Dar am îndoieli foarte mari că vor putea să se ridice la nivelul responsabilității politice și să dea la o parte ambițiile”, a declarat Dodon.

El a îndemnat partidele de dreapta „să găsească curajul şi să facă acest pas, așa cum au făcut-o socialiștii”.

„Nu avem nimic de împărțit, poporul este unul. Toți dorim pace și stabilitate în țară. E timpul să punem capăt războiului geopolitic. Desigur, Federația Rusă este un partener strategic al Republicii Moldova. În același timp, RM trebuie să fie prietenă cu toți, în conformitate cu interesele sale naționale. Numai în acest fel vom obține o viață mai bună pentru poporul nostru și vom fi respectați atât în Vest, cât și în Est. Poporul nostru merită acest lucru și sunt sigur că îl vom obține”, a subliniat Dodon.

Potrivit lui, dacă nu se va reuși crearea unui guvern de coaliție, socialiștii sunt gata să meargă în alegeri anticipate.

„Dacă nu vom reuşi în această componență a Parlamentului, vom merge cu capul sus și vom explica cetățenilor de ce am recurs la alegerile anticipate. Și vom câștiga alegerile parlamentare anticipate, sunt sigur de asta”, a spus Dodon.

Potrivit legislaţiei, în cazul în care deputații, în decurs de trei luni de la prima şedinţă a Parlamentului, nu reuşesc să formeze majoritatea parlamentară și să aprobe noul guvern, Președintele are dreptul să dizolve Parlamentul și să stabilească data pentru alegerile anticipate. Acest termen expiră la 21 iunie.

Reclame


Categorii:Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.