Procuratura a deschis un dosar penal pentru divulgarea în presă a datelor urmăririi penale

Ca urmare a apariţiei, ieri, pe site-urile unor instituţii mass-media a unor copii din materialele dosarului penal pornit pentru dublul viol şi tentativa de omor a unei minore în centrul capitalei, Procuratura s-a autosesizat şi a dispus iniţierea unei cauze penale pe faptul divulgării datelor urmăririi penale (art. 315 Cod penal), notează TVR Moldova.

În condiţiile în care actul publicat conţine date aferente urmăririi penale aflate în desfăşurare, iar divulgarea acestora s-a efectuat contrar interdicţiei persoanelor care efectuează urmărirea penală, procurorii urmează să identifice şi să-i tragă la răspundere pe cei care se fac culpabili de aceste acţiuni.

Procuratura condamnă maniera şi modul în care unele publicaţii tratează subiectele de o sensibilitate şi actualitate deosebită pentru Republica Moldova, precum sunt cazurile de violenţă, cu precădere, cele comise în privinţa minorilor, inclusiv şi cazul actual.

Procuratura Generală face repetat apel către reprezentanţii presei să manifeste maximă atenţie şi acurateţe atunci când mediatizează cazurile de viol, oferind publicului detalii care pot fi dăunătoare victimei sau interpretate greşit.

Reamintim că, potrivit actelor internaţionale la care Moldova a aderat, dar şi politicilor promovate de către CEDO, cazurile de agresiuni sexuale urmează a fi examinate într-o manieră şi cu o atenţie deosibită anume din perspectiva lucrului cu victima, care urmează a fi tratată cu maximă diligenţă, evitându-se, astfel, revictimizarea acesteia.

Mai mult, statul este obligat, pe cont propriu, să ia toate măsurile pentru reabilitarea psihologică şi reconcilierea socială a acestora.Categorii:Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.