Au aruncat cu cocktailuri Molotov spre biroul premierului

Protestatarii opoziţiei din Albania au aruncat cocktailuri Molotov spre biroul premierului Edi Rama sâmbătă, după trei lunii de manifestaţii în care i-au cerut să îşi dea demisia în urma unor acuzaţii privind fraude şi corupţie, relatează Reuters.

Edi Rama

Scandând „Vrem o Albania Europeană”, sloganul protestelor pro-democraţie la căderea comunismului, ei au cerut din nou alegeri anticipate, aşa cum fac din februarie până în prezent.

Unii protestatari, inclusiv un grup de persoane mascate, au aruncat cu cocktailuri Molotov, petarde şi vopsea spre intrarea în biroul premierului iar mai târziu spre parlament. Zeci de poliţişti şi câţiva protestatari au fost răniţi.

Liderul Partidului Democrat din opoziţie, Lulzim Basha, a declarat că ei sunt „determinaţi să continue o luptă mai şi mai mare câtă vreme guvernul continuă să distanţeze Albania de Europa”.

„Suntem aici cu misiunea de a elibera Albania de infracţiuni şi corupţie, să facem Albania să fie la fel ca restul Europei”, a afirmat Basha în faţa mulţimii.

Salutând progresul, Comisia Europeană a recomandat ca Albania să înceapă negocierile de aderare anul trecut însă Consiliul European a amânat această decizie pentru iunie 2019, Albania aflându-se în mijlocul unor reforme în sistemul judiciar albanez pentru a înlătura judecătorii corupţi.

Mulţimea s-a îndreptat apoi spre clădirea parlamentului, unde un grup de protestatari a continuat să arunce cocktailuri Molotov şi petarde. Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. După patru ore, mulţimea s-a mutat la secţia de poliţie din Tirana pentru a protesta faţă de arestarea unui oficial al Partidului Democrat.

Numind politicile opoziţiei ca fiind „oarbe”, Rama a afirmat că este întristat să audă că un lider al opoziţiei care roagă guvernul să demisioneze.

Uniunea Europeană şi SUA au numit guvernul ca fiind unul legitim şi au făcut apel la parlamentarii opoziţiei – care si-au dat demisia în masă din parlament – să revină la posturile lor şi să participe la alegerile locale de pe 30 iunie.

News.roCategorii:Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.