Vicepremier: O inspecție la depozitul de la Cobasna ar clarifica situația

Autorităţile de la Chişinău spun că până acum nu există un raport clar despre depozitul de muniţii de la Cobasna şi că o inspecţie efectivă acolo, inclusiv cu participarea OSCE, ar putea clarifica situaţia. Potrivit Cristinei Lesnic, viceprim-ministru pentru reintegrare, Chişinăul a cerut o astfel de inspecţie anul trecut, doar că fără succes.

Cristina Lesnic. Foto: adevarul.ro

„Aceste muniţii pot provoca o situaţie de criză şi este important să verificăm cum pot reacţiona autorităţile constituţionale pentru a asigura securitatea. Cred că o inspecţie efectivă, cu participarea persoanelor interesate, inclusiv OSCE, ar putea asigura că lucrurile sunt corect administrate şi ne va ajuta să cunoaştem ce am putea face cu muniţia care nu mai corespunde criteriilor de întreţinere”, a declarat Cristina Lesnic la conferinţă de presă comună, sâmbătă, cu reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini.

Viceprim-ministrul pentru reintegrare a mai spus că în discuţiile cu Franco Frattini, a reiterat că nu trebuie admisă nicio acţiune unilaterală care vine să obstrucţioneze lucrurile făcute pentru oameni. De asemenea, a fost abordată problema localităţii Varniţa, după ce pe 25 ianuarie , liderul de la Tiraspol a semnat o decizie în care se spune că Varniţa s-ar afla temporar sub controlul Republicii Moldova. „Este un subiect sensibil şi necesită imediată implicare”, a spus Cristina Lesnic.

La rândul său, reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a declarat că se lucrează la organizarea unei vizite la Cobasna a mediatorilor şi observatorilor în procesul de reglementare transnistreană. Anul trecut nu s-a reuşit acest lucru. Potrivit lui Franco Frattini, acel depozit conţine muniţii învechite, care nu pot fi transportate în altă parte pentru a fi distruse şi care prezintă pericol pentru oameni.

Franco Frattini a mai spus că în discuţiile care urmează să le aibă cu decidenţii de la Tiraspol va aborda subiectul localităţii Varniţa, situaţia depozitului de armament de la Cobasna, dar şi subiectul procedurilor de adopţie din stânga Nistrului. „Am înţeles că sunt cazuri când procedurile nu sunt respectate în ceea ce priveşte despărţirea de fraţi, familii biologice. Vom monitoriza acest lucru, aşa ca procedurile să fie aproape de standardele internaţionale”, a spus reprezentantul OSCE.

Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, efectuează o vizită în Republica Moldova pe 10 şi 11 mai. Oficialul are planificate întrevederi cu negociatorii de la Chişinău şi Tiraspol.Categorii:Transnistria

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.