Parlamentul mai are la dispoziției aproximativ o lună pentru a învesti Guvernul, în caz contrar riscă să fie dizolvat

Parlamentul mai are la dispoziției aproximativ o lună pentru a învesti Guvernul, în caz contrar riscând să fie dizolvat. Între timp, negocierile dintre principalele partide parlamentare trenează, iar președintele Igor Dodon consideră tot mai probabil scenariul alegerilor anticipate, relatează Radio Chișinău.

Foto: fb.com/ParliamentRM

Parlamentul mai are la dispoziției aproximativ o lună pentru a învesti Guvernul, în caz contrar riscând să fie dizolvat. Între timp, negocierile dintre principalele partide parlamentare trenează, iar președintele Igor Dodon consideră tot mai probabil scenariul alegerilor anticipate.

Cel mai probabil scenariu în actuala situație sunt alegerile parlamentare anticipate, din cauza faptului că partidele nu pot găsi un numitor comun, a afirmat Igor Dodon la un post de televiziune apropiat Partidului Socialiștilor. El a reiterat că PSRM examinează doar posibilitatea unei alianțe cu Blocul ACUM și aproape a exclus posibilitatea negocierilor cu Partidul Democrat.

Igor Dodon a afirmat că în cazul în care se ajunge la alegeri anticipate acestea, cel mai probabil, vor avea loc în luna octombrie, iar cele locale vor fi organizate în 2020.

Secretarul fracțiunii PSRM din Parlament, Vasile Bolea a confirmat pentru Radio Chișinău că discuțiile inițiate anterior cu Blocul ACUM rămân blocate.

De asemenea, deputatul PAS, Mihai Popșoi susține că Blocul ACUM așteaptă în continuare Partidul Socialiștilor la discuții.

Noi de două ori i-am invitat, eu nu s-au prezentat și discuțiile au rămas la aceeași etapă. Noi, împreună cu cetățenii sperăm să găsim o soluție.

Partidul Democrat a lansat invitații celorlalte fracțiuni parlamentare pentru a iniția discuții în vederea creării unei coaliții, a amintit purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămuraru. El și-a exprimat speranța că alegerile parlamentare anticipate vor fi evitate.

Noi am fost foarte deschiși și am venit cu ofertele respective pentru partidele politice din Parlament. Am văzut care au fost răspunsurile și acum așteptăm reacția celorlalte partide politice. Sperăm că totuși va fi găsit un numitor comun pentru a ajunge la un compromis.

Amintim că până în prezent au existat câteva runde de discuții dintre reprezentanți ai PSRM și Blocului ACUM, dar părțile nu au ajuns la un numitor comun.

PSRM cere funcția de președinte al Parlamentului, câteva portofolii importante în guvern, împuterniciri sporite pentru șeful statului și câteva legi, inclusiv acordarea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică. Blocul ACUM optează pentru un Guvern minoritar și adoptarea unui pachet de legi pentru așa-numita dezoligarhizare a statului.

Socialiștii a avut o întrevedere oficială și cu democrații, mediată de Igor Dodon, după care părțile au declarat că au divergențe pe subiecte politice.Categorii:Politică

Etichete:, ,

2 răspunsuri

  1. Sa nu facut nazurile si interesele personale Maia si cu Nastase cu circul lor de mult avea sa avem si guvern si tot, dar de unde astia numai sa crape bani si sa zbere stiu iar cidn au ajuns la treaba au facut in pantaloni pe ei.

    Apreciază

  2. Rămâne să vedem dacă nu vor fi alegeri anticipate, iar asta va fi vesel, Maia Sandu și toți restul din blocul ACUM au șanse puține să ajungă la conducere.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.