Dodon a sesizat CC referitor la procedura și data posibilei dizolvări a Parlamentului

Preşedintele Igor Dodon a sesizat Curtea Constituţională referitor la procedura şi data posibilei dizolvări a Parlamentului. Despre aceasta el a declarat miercuri, în cadrul unui briefing.

Igor Dodon. Foto: fb.com/dodon.igor1

Potrivit Infotag, sesizarea sa ţine de faptul că nu este clară data când începe numărarea celor 90 de zile ale noului Parlament – pe 9 martie, când mandatele noilor deputaţi au fost validate de Curtea Constituţională, sau pe 21 martie, când a avut loc prima şedinţă a Parlamentului. Potrivit Constituţiei, Parlamentul poate fi dizolvat de către Preşedinte în cazul în care legislativul nu poate aproba Guvernul după ce Preşedintele a înaintat un candidat la funcţia de prim-ministru sau în cazul în care timp de trei luni nu a fost adoptată nicio lege.

„În orice caz, au mai rămas vreo două săptămâni. În acest răstimp deputaţii trebuie să înceapă să lucreze, să formeze majoritatea parlamentară şi Guvernul”, a subliniat Dodon.

Şeful statului a menţionat că „oamenii au obosit să aştepte când deputaţii se vor apuca de lucru”.

„Toţi s-au săturat de acest egoism politic şi de ambiţii excesive. Oamenii aşteaptă ca deputaţii să înceapă să lucreze. Ei au un salariu de 10 ori mai mare decât pensia medie pe ţară! Medie! Lăsaţi aceste ambiţii prosteşti! Sau începeţi să lucraţi, sau recunoaşteţi că nu sunteţi capabili să vă înţelegeţi şi mergeţi în alegeri anticipate!”, a declarat Dodon, adresându-se deputaţilor.

El a criticat blocul politic ACUM, care i-a invitat în ajun pe socialişti să desfăşoare o şedinţă specială a Parlamentului contrar prevederilor Regulamentului Parlamentului.

Deputaţii de dreapta au propus socialiştilor să vină la şedinţa Parlamentului pe 21 mai pentru a alege conducerea şi organele de lucru ale noului Parlament. Socialiştii au refuzat iarăşi să participe la şedinţă, declarând că aceasta nu poate fi desfăşurată fără formarea unei coaliţii oficiale şi fără alegerea conducerii Parlamentului.

Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a decis că Președintele nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Curtea a explicat şi prevederile articolului 85 (alin.2) al Constituţiei RM, potrivit căruia „Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură”. Astfel, conform hotărârii Curţii, actualul Parlament al Republicii Moldova poate fi dizolvat de către Președinte înainte de începerea procedurii de formare a Guvernului, deoarece partidele care au intrat în Parlament nu pot ajunge la un acord asupra formării majorității parlamentare și aprobării Guvernului.

Reclame


Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.