Codreanu: „Cozile infernale de la europarlamentare reprezintă un nou argument pentru introducerea votului electronic”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, condamnă cu fermitate modul dezastruos în care au fost organizate alegerile europarlamentare și umilința prin care au trecut cetățenii români care au participat la scrutinul pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European.

Constantin Codreanu

Constantin Codreanu: „Cozile infernale prin care am trecut, astăzi, din nou, la secțiile din Diaspora și Republica Moldova fac din votul electronic o necesitate imediată. Suplimentarea secțiilor de vot nu este o soluție, așa cum am văzut. Nici votul prin corespondență, unul ce presupune o procedură alambicată. Am constatat acest lucru la alegerile parlamentare. Este imposibil să estimezi necesitățile electorale în condițiile unei fluctuații continue, iar statistica privind documentele de identitate de tip CRDS nu poate fi utilizată drept reper.

În Parlamentul României, au fost organizate mai multe dezbateri privind necesitatea introducerii votului electronic și au fost depuse câteva proiecte de lege în acest sens de reprezentanți ai Opoziției – PMP, PNL, USR. Avem nevoie de consens politic pentru a le vota ca să le asigurăm românilor respectarea unui drept fundamental.

La alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului, ne vom confrunta din nou cu această problemă pe care am putea-o soluționa măcar pentru scrutinele viitoare dacă nu am reușit să o facem până acum. Nu mai vorbim doar de condiții inacceptabile ce presupun statul la coadă pentru 4, 6 sau chiar 9 ore în unele cazuri. Vorbim inclusiv de situații în care cetățenii efectiv nu au putut vota după ce au stat ore în șir în fața secțiilor de vot. Am apus mereu, o repet: statul există pentru cetățean, nu invers! Or, în acest moment, statul român are o problemă gravă în a satisface nevoile electorale ale celor circa 6 milioane de cetățeni români din afara granițelor țării

Le cer colegilor parlamentari de la PSD, ALDE, UDMR, Minorități și celor neafiliați să dea dovadă de responsabilitate și să susțină introducerea votului electronic pentru toate tipurile de alegeri. Este un lucru solicitat și așteptat atât de cetățenii din țară cât și de cei din Diaspora, comunitățile istorice și Republica Moldova. Odată ce va exista voință politică, sunt convins că vom reuși să identificăm și resursele necesare, și măsurile tehnice de securizare a votului exprimat”.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.