Raport ONU: Populația nord-coreeană este captivă „într-un ciclu al corupției”

Nord-coreenii au dificultăţi în a-şi asigura minimul necesar din cauza unui „ciclu vicios al lipsei de alimente, corupţiei şi represiunii”, se arată într-un nou raport al ONU, relatează BBC.

wikipedia.org

Raportul întocmit de agenţia ONU privind drepturile omului acuză guvernul liderului nord-coreean Kim Jong-un de o gestionare incorectă a economiei. Supravieţuirea zilnică devine din ce în ce mai dificilă astfel şi din cauza oficialilor care cer mită, se arată în raport.

Coreea de Nord a respins raportul, pe care l-a descris ca fiind „motivat politic, cu scopuri sinistre”.

Raportul, numit „The Price is Right” („Preţul este corect”) este bazat pe interviuri din 2017 şi 2018 cu 214 persoane care au fugit din Coreea de Nord.

În raport este notat că aproximativ trei sferturi din populaţie preferă să folosească piaţa neagră pentru a-şi procura alimente din cauza colapsului din sistemului de stat pentru distribuirea raţiilor.

„Dacă respecţi doar instrucţiunile de la stat, vei muri de foame”, a afirmat unul dintre cei care au fugit.

Însă pieţele există într-o zonă gri a legii, ceea ce îi lasă vulnerabili pe oameni şi îi forţează să dea mită oficialilor pentru a supravieţui.

Cei care au destule resurse „ar putea face orice, inclusiv crime”, a afirmat o altă persoană.

Coreea de Nord dă vina pe sancţiunile impuse de ţările occidentale pentru situaţia economică a ţării. Însă raportul notează că statul acordă prioritate armatei în alocarea de fonduri, în loc să se asigure că populaţia are destulă hrană.

Programul Alimentar Mondial estimează că 10,1 milioane de persoane sunt afectate de lipsa alimentelor iar cea mai slabă recoltă din ultimul deceniu a dus la un deficit de un milion de tone de alimente.

„Sunt îngrijorat că problemele cu arsenalul nuclear deturnează atenţia de la situaţia teribilă a drepturilor omului pentru milioane de nord-coreeni”, a afirmat Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

„Dreptul la alimente, sănătate, adăpost, muncă, libertate de mişcare – acestea sunt drepturi universale şi inalienabile însă în Coreea de Nord ele sunt dependente de capacitatea persoanelor de a oferi mită oficialilor”, a completat Bachelet.

„Aceste rapoarte sunt doar invenţii … sunt mereu bazate pe aşa-zise mărturii ale celor care au fugit, cei care dau informaţii false pentru a-şi câştiga existenţa sau sunt forţaţi să facă acest lucru prin ameninţări”, a informat misiunea Coreei de Nord de la Geneva.

News.roCategorii:Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.