Experți: Este nevoie de un Cod de etică pentru a-i responsabiliza pe politicieni

Pentru a spori responsabilitatea, credibilitatea, transparenţa şi integritatea clasei politice moldoveneşti este nevoie de un Cod de etică, destinat acesteia. De această părere sunt experţii anticorupţie care au participat la masa rotundă „Integritatea politică – condiţie esenţială a unui sistem naţional durabil de integritate”, unde s-a discutat despre percepţia cetăţenilor asupra integrităţii deputaţilor, regulile interne de etică ale actualelor partide parlamentare, dar şi cadrul legal naţional, relatează trm.md.

Foto: fb.com/ParliamentRM

„Mai multe partide îşi au coduri de etică, mai puţine din ele le respectă atunci când îşi desfăşoară activitatea atât în interiorul partidului, dar şi în exterior, evident cel mai mare defect rămâne totuşi lipsa unui cod de etică şi conduită a deputaţilor”, a declarat expertul anticorupţie, Mariana Kalughin.

„Este important nu doar să existe, dar să fie în Parlamentul Republicii Moldova persoane care să aplice norme etice indiferent de fracţiunea politică din care face parte respectivul deputat, fie că este vorba de un deputat de la guvernare sau unul din opoziţie”, a spus directorul executiv al API, Petru Macovei.

„Atunci când vorbim de codul de conduită sau când vorbim de etică, totuşi este vorba de acele principii sau valori care au fost impregnate fiecărei persoane, este vorba de cultura şi educaţia acestei persoane”, a spus expertul anticorupţie, Lilia Ioniţă.

Nu toate partidele sunt de acord cu elaborarea unui astfel de document.

„Sunt discuţii neimportante despre probleme grave cu acre se confruntă ţara noastră, dar nu cred că este atât de important un cod acre oricum nimeni nu-l respectă, există constituţia, oamenii aceştia depun jurământ , există codul penal de care nu se tem, dar noi vorbim de un cod”, a declarat preşedintele Partidului „Democraţia Acasă”, Vasile Costiuc.

„În primul rând trebuie să avem cei şapte ani de acasă, trebuie să avem această etică şi moralitate în educaţia noastră”, a menţionat deputatul Partidului „Şor”, Marina Tauber.

În 2013, Biroul Permanent al Parlamentului a înregistrat un proiect de lege care reglementa Codul de etică al deputatului. Documentul nu a ajuns să fie inclus pe ordinea de zi a şedinţelor plenare.Categorii:Societate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.