Responsabilitatea pentru alegerile anticipate o poartă Dodon, opinie

Responsabilitatea pentru alegerile anticipate o poartă președintele Igor Dodon. Au existat toate premisele pentru a se atinge o înțelegere între Partidul Socialiștilor și blocul ACUM. Cele două formațiuni constituante ale blocului, PAS și PPDA, au emis o decizie prin care anunțau că sunt gata să voteze un președinte al Parlamentului din partea PSRM și astfel socialiștii nu au avut spațiu de manevră. De această părere este expertul în politici publice Ștefan Gligor, transmite IPN.

Igor Dodon. Foto: Moroslav Rotari / sputnik.md

„Igor Dodon a avut trei fețe pe care le arăta pe rând cui trebuia, la momentul potrivit. El se teme foarte mult de Vladimir Plahotniuc și Partidul Democrat. Nu e niciun dubiu aici. Ei îl au cu ceva la mână, lucruri serioase și fac această constatare înțelegând că Federația Rusă este un factor de influență și odată ce nici Rusia pentru Igor Dodon, care și-a făcut capital politic pe imaginea personală a lui Vladimir Putin, nu a avut un cuvânt greu de spus. Cu toate acestea, Igor Dodon a încercat să facă un joc fals cu Federația Rusă, cu propriul partid și un alt joc real și de interes primordial cu și în favoarea PDM”, a menționat Ștefan Gligor în platoul emisiunii „În PROfunzime” de la PRO TV Chișinău.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu consideră că „marea problemă a ultimelor alegeri parlamentare nu a fost Partidul Socialiștilor, dar Igor Dodon și anume aceste angajamente, frici pe alocuri ale lui Dodon de a se descătușa și de a merge împotriva celui căruia i-a făcut promisiuni la un moment dat, prin anul 2016, când Partidul Democrat cu toată mașinăria sa l-a ajutat să obțină câștig la prezidențiale”. „În momentul când lui Igor Dodon i s-a cerut să-l dea în gât pe Vladimir Plahotniuc, acesta a refuzat. Probabil, Moscova are motivele ei pentru a-i cere acest lucru șefului statului”, a declarat jurnalistul.

Vitalie Călugăreanu spune că aceste lucruri vor fi taxate de Federația Rusă și primele semnale vor venit destul de rapid și se poate solda cu faptul că PSRM s-ar putea să piardă eticheta de „partidul Moscovei” în Republica Moldova și odată cu aceasta va pierde și bani, dar și alegători.

Reclame


Categorii:Opinii

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.