Dodon a fost din nou suspendat pentru refuzul de a dizolva Parlamentul

Curtea Constituțională constată faptul că există circumstanță care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului. Potrivit CC, este vorba de refuzul deliberat al președintelui Igor Dodon să îndeplinească obligația constituțională de a sesiza Curtea Constituțională și constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a. Un aviz în acest sens a fost emis astăzi dimineață, după ce a fost examinată o sesizarea depusă pe 8 iunie, de către deputați ai PDM, transmite IPN.

Potrivit avizului emis de către magistrații CC, premierul în exercițiu, Pavel Filip, în calitate de președinte interimar al Republicii Moldova, va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, 8 iunie, CC a emis o hotărâre prin care a declarat neconstituționale Decretul președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind desemnarea candidaturii Maiei Sandu la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și Decretului privind numirea Guvernului Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată la scurt timp după ce a fost declarată neconstituțională numirea în funcția de președinte al legislativului a liderei PSRM, Zinaida Greceanîi. Printr-o altă hotărâre a fost declarată ilegală activitatea de ieri a Parlamentului.Categorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.