PDM a decis să se retragă de la guvernare

PDM a luat act de refuzul celorlalte partide de a soluţiona problema deși era gata să ofere soluţii juridice pentru ca PSRM și ACUM să funcţioneze legal. În aceste condiţii, pentru a debloca criza din ţară, PDM a decis să se retragă de la guvernare. Anunțul a fost făcut vineri, 14 iunie, de vicepreședintele PDM Vladimir Cebotari la finele ședinței Consiliului Politic Național al formațiunii.

Potrivit lui Cebotari, toți miniștrii din Guvernul Filip urmează să demisioneze de azi. „Decizia PDM are efect politic și va fi un semnal clar ca democrații nu se țin de putere, lucru pe care îl vorbim de mai multe zile. Decizia noastră nu va soluționa problema blocajului politic și instituțional în care se află R. Moldova. Sarcina preluării în totalitate a guvernării trebuie să fie rezolvată de binomul PSRM-ACUM. Am fi dorit să luăm decizii prin care guvernarea sa fie preluată legal, dar nu s-au putut găsi compromisuri care puteau rezolva întreaga criză”, a adăugat Cebotari.

Democratul a specificat că după părerea lui, indiferent de soluții, câtă vreme există deciziile Curții Constituționale, guvernul care se va instala va activa ilegal, iar funcționarii din instituții nu vor putea îndeplini deciziile și se vor afla în situații de risc juridic. „În final se va ajunge la anticipate, singura formă prin care criza se poate rezolva legal. PDM rămâne deschis dialogului și suntem gata să găsim cele mai bune soluții”, a punctat Cebotari.

El a precizat că PDM intră într-o nouă etapă. „Vom face politică și vom activa pentru a promova interesul cetăţeanului și interesul Republicii Moldova. Vom lupta împotriva celor care vor încerca să federalizeze ţara, să o vândă pe bucăți. Și vom lupta pentru promisiunile făcute în campania electorală pentru ca viața oamenilor să fie mai bună. Cerem susținătorilor noștri să susţină decizia care am luat-o”, a conchis Cebotari.

Curtea Constituţională s-a expus la data de 8 iunie, asupra mandatului Parlamentului de legislatura a X-a și a hotărât că deputații din acest legislativ urmau să formeze un guvern până la data de 7 iunie. Ulterior magistrații Curții au decretat neconstituționale toate deciziile adoptate de deputații aleși la 24 februarie, inclusiv decretele de desemnare a unui premier și a unui cabinet de miniștri emise de șeful statului.

MoldpresCategorii:Politică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.