Dezbateri în mediul academic pe subiectul deciziilor Curții Constituționale

Dezbateri în mediul academic pe subiectul deciziilor Curţii Constituţionale. Profesorii au căzut de acord că parlamentul a avut dreptul să creeze o majoritate şi să formeze un guvern în data de 8 iunie. Unii consideră că magistraţii constituţionali ar trebuie să-şi revizuiască hotărârile, relatează trm.md.

Foto: glsa.ro

„Termenul limită de dizolvare a parlamentului pentru neinvestirea în funcţie a guvernului cel puţin trebuia să fie 9 iunie. Însă 9 iunie cădea duminică, memorizăm lucrul acesta. Aceasta însemna că în conformitate cu codul civil, următoarea zi trebuia să fie 10 iunie, şi nicidecum 7 iunie, aşa cum a ajuns la concluzie, Curtea Constituţională”, a declarat doctorul în drept, Teodor Cârnaţ.

Întrucât mandatul parlamentului se prelungeşte, conform constituţiei, până la şedinţa de constituire a următoarei legislaturi, profesorul, Alexandru Arseni, consideră că cele trei luni ar fi trebuit să se numere din data de 21 martie.

„21 martie, deci iată începutul exercitării mandatului noului parlament. 21 martie – de aici s-a început mandatul. De aceea, la 8 iunie, Parlamentul era în deplin exerciţiu constituţional şi legal al atribuţiilor şi nu era limitat de niciun termen”, a precizat doctorul în drept, Alexandru Arseni.

Chiar dacă deciziile Curţii Constituţionale sunt definitive, fostul preşedinte al instituţiei, Victor Puşcaş, consideră că magistraţii ar putea revizui hotărârile sale, conform jurisprudenţei constituţionale.

„Parlamentul a fost format legal, în conformitate cu constituţia, a fost formată majoritatea parlamentară, au fost formate organele de lucru ale Parlamentului, organele de conducere, comisiile şi format guvernul. Dar din altă parte, sunt hotărârile Curţii Constituţionale care au caracter obligatoriu”, a spus ex-preşedintele al CCM, Victor Puşcaş.

Anterior Curtea a hotărât că termenul limită pentru formarea unui guvern a expirat în 7 iunie. În data de 9 iunie, Curtea Constituţională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcţia de preşedinte al ţării şi l-a numit pe Pavel Filip preşedinte interimar, care a semnat decretul de dizolvare a parlamentului şi a anunţat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie. În 11 iunie, preşedintele ţării Igor Dodon a anunţat că a anulat decretul semnat de Pavel Filip, în timp ce democraţii afirmă că actele semnate de Filip au produs deja efecte juridice, fiind publicate în Monitorul Oficial şi nu pot fi anulate.Categorii:Societate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.