Mobilizare maximă pentru fluidizarea traficului transfrontalier în perioada estivală

Mobilizare maximă pentru fluidizarea traficului transfrontalier în perioada estivală, atunci când, potrivit datelor din anii precedenţi, valorile de trafic cresc cu până la 20%. Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie şi Şeful Poliţiei de Frontieră, Fredolin Lecari au semnat un plan comun de acţiuni, orientate spre accelerarea tranzitului transfrontalier în perioada 15 iunie – 31 august curen, potrivit unui comunicat al Serviciului Vamal.

Măsurile adoptate de ambele autorităţi se referă la suplinirea numărului de inspectori şi al echipamentelor de verificare, precum şi implicarea conducerii posturilor în efectuarea controlului vamal şi respectiv, de frontieră. Totodată, sunt mobilizaţi şi ofiţeri antifraudă, care vor prelua documentarea încălcărilor consemnate, fără a-i distrage pe ofiţerii de la linia de control.

De asemenea, în cazul unui flux sporit, vor fi utilizate toate pistele de control, indiferent de sensul de traversare, inclusiv cele destinate corpului diplomatic. Tot pe banda corpului diplomatic vor fi direcţionate şi familiile cu copii, precum şi persoanele cu necesităţi speciale.

Planul mai prevede asigurarea funcţionalităţii echipamentelor de control şi a sistemelor informatice din gestiune, prin constituirea unor grupe de intervenţie care vor fi responsabile de înlăturarea eventualelor defecţiuni de ordin tehnic.

Acţiunile autorităţilor vamale şi de frontieră din Moldova vor fi propuse şi agenţiilor partenere din ţările vecine, astfel încât să se asigure sincronizarea acţiunilor şi un control expeditiv pe ambele părţi ale frontierei.

De rând cu aceste măsuri, Serviciul Vamal continuă şi demersurile de modernizare şi extindere a infrastructurii posturilor vamale, ceea ce va permite suplimentarea zonelor de control vamal şi a numărului de piste. În acest context, amintim despre proiectul de reabilitare a posturilor vamale ”Sculeni-Sculeni”, ”Leuşeni-Albiţa” şi ”Giurgiuleşti – Galaţi” din cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, finanţat de Uniunea Europeană (64,28%) şi co-finanţat de Guvernele celor două state (35,72%). Bugetul acestuia este de 10 milioane de euro, dintre care 5 milioane de euro sunt destinate Republicii Moldova.

Totodată, 70% din fondurile destinate părţii moldoveneşti vor fi direcţionate pentru reconstrucţia şi extinderea vămii ”Sculeni”, care, după modernizare, va dispune de 16 artere de control, comparativ cu opt, câte sunt în prezent.

Tot în preajma acest postului, până la finele acestei veri, va fi dată în exploatare o nouă zonă de control vamal pentru autocamioane, construită din surse proprii. Odată cu deschiderea acesteia, Serviciul Vamal va elimina staţionările de autocamioane, şirul cărora, în cazul unui flux sporit, poate ajunge până în localitate. Toate formalităţile vor avea loc în noua zonă de control, iar prin post va fi înregistrată doar traversarea.

Construcţii similare sunt în desfăşurare şi în proximitatea posturilor vamale ”Costeşti” şi ”Giurgiuleşti”.

De asemenea, Serviciul Vamal preconizează implementarea unui sistem de programare a trecerii frontierei de către autocamioane. Totodată, este examinată oportunitatea extinderii funcţionalităţilor noii aplicaţii, astfel încât, aceasta să poată fi aplicată pentru toate categoriile de vehicule.

Concomitent, instituţia este angajată plenar şi în promovarea conceptului de control comun în cât mai multe posturi vamale, inclusiv la frontieră cu România. La acest subiect, amintim despre propunerea Serviciului Vamal de a continua extinderea controlului mixt cu postul vamal ”Tudora”, care dispune de infrastructura necesară pentru găzduirea tuturor agenţiilor partenere din Moldova şi Ucraina.

Reclame


Categorii:Actualitate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.