Ex-ministru: Tăinuirea raportului Kroll II a generat și alte fărădelegi

Fostul ministru al finanțelor, expertul „Transparency International Moldova”, Veaceslav Negruța spune că tăinuirea raportului Kroll II a făcut ca să se întâmple și alte fărădelegi. Potrivit lui, raportul în sine conține lucruri importante pentru un segment îngust de specialiști: procurori, economiști, cei care știu să citească aceste informații și să le înțeleagă. Însă pentru publicul larg, cel mai important element lipsește – lista beneficiarilor finali. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, transmite IPN.

Veaceslav Negruța. Foto: moldova.org

„Societatea merită să-și știe „eroii”, spune Veaceslav Negruța. Potrivit lui, este un fals faptul că dacă lista beneficiarilor va fi făcută publică, acest lucru va prejudicia ancheta. „Noi vedem foarte clar că tăinuind acest raport, beneficiarii din spate și din față au început să miște niște active: să-și vândă proprietățile, să schimbe proprietarii la anumite firme, iar sechestrul care a fost aplicat pe anumite active ale anumitor grupuri care au fost menționate în rapoarte demonstrează faptul că procurorii, prin inacțiune și prin tăinuirea raportului Kroll, au creat acest coridor confortabil pentru ca beneficiarii să-și ascundă urmele”, afirmă Veaceslav Negruța.

În opinia expertului, investigația în furtul miliardului nu mai poate să se desfășoare doar în Republica Moldova, ea trebuie internaționalizată. „Procurorii și instituțiile statului au făcut tot posibilul ca să nu se solicite nicio informație, nu a fost făcut niciun demers în adresa autorităților europene sau americane pentru a solicita ajutor”, a afirmat Veaceslav Negruța. În plus, este nevoie să fie solicitat sechestrul pe bunurile aflate în afara țării.

Expertul spune că raprotul Kroll II arată foarte clar destinația unde au ajuns 1,1 miliarde de euro. Banii au ajuns în țări europene, jurisdicții off-shore.

Reclame


Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.