Volumul exporturilor în UE va fi extins

Ultimele evoluţii comerciale înregistrate în cadrul Acordului Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) au fost discutate astăzi la Bruxelles de prim-ministrul Maia Sandu şi comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmström, se arată într-un comunicat al Executivului.

Foto: ipn.md

Obiectivul principal al reuniunii a fost evaluarea reformelor în sectorul economic, inclusiv consolidarea zonei de liber schimb dintre UE şi Moldova. A fost remarcat faptul că în doar 5 ani de la implementare a ZLSAC, exporturile către UE au cunoscut o tendinţă pozitivă, piaţa UE reprezentând aproximativ 70% din exporturile totale ale Republicii Moldova. Totodată, în anul 2018 importurile din UE au constituit circa 50%, comunitatea europeană devenind principalul partener comercial al ţării noastre.

De asemenea, în cadrul discuţiilor, oficialii au stabilit priorităţile pentru perioada următoare, în vederea beneficierii la maximum de potenţialul oferit de ZLSAC. În acest sens, părţile au decis continuarea dialogului privind revizuirea contingentelor tarifare, înregistrarea progreselor privind regimul sanitar şi fitosanitar (SPS), dar şi extinderea dreptului de export pentru o gamă mai largă de produse moldoveneşti de origine animală pe piaţa europeană, precum şi a numărului de companii autohtone cu potenţial de export în UE.

La rândul său, Comisarul Cecilia Malmström a reiterat disponibilitatea UE de a oferi sprijin financiar şi tehnic în vederea realizării obiectivelor asumate de Republica Moldova în cadrul acordului ZLSAC.

Amintim că Premierul Maia Sandu se află într-o vizită oficială la Bruxelles şi în cursul zilei de ieri a avut întrevederi cu înalţii oficiali ai Comisiei Europene, cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi cu secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Reclame


Categorii:Economie

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.