Polonia va sprijini politica de pre-aderare a R. Moldova la UE, ministru polonez

Polonia va sprijini politica de pre-aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi este gata să-şi împărtăşească experienţa privind ajustarea reformelor în perioada de pre-aderare, pentru toate instituţiile interesate. Declaraţia a fost făcută, într-o conferinţă de presă la Chişinău, de către ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Jacek Czaputowicz.

Foto: pexels.com

Oficialul polonez şi-a exprimat aşteptările că programul Guvernului Sandu va fi axat, în primul rând, pe domenii sensibile, precum combaterea corupţiei, reforma în domeniul afacerilor interne, „excluderea oligarhiei” din Moldova.

„Acele schimbări care au avut loc după 14 iunie anul curent, de transmitere pe cale paşnică a puterii de stat, reprezintă un element binevenit, văzut cu ochi buni”, a declarat Jacek Czaputowicz.

La rândul său, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a remarcat că a discutat cu omologul său polonez despre viitorul Parteneriatului Estic. „Datorită Parteneriatului Estic, Acordului de Asociere, Zonei de Liber Schimb cu UE, Moldova este parte integrantă a economiei Uniunii Europene. 68% din exporturile noastre se îndreaptă spre UE”, a declarat Nicu Popescu.

Nicu Popescu a pledat pentru intensificarea colaborării în cadrul Parteneriatul Estic. Ministrul a menţionat că se doreşte eliminarea tarifelor de roaming între statele membre ale Parteneriatului Estic şi UE. Se doreşte intensificarea relaţiilor bilaterale pe linia mai multor instituţii, inclusiv MAI, dar şi telecomunicaţii. De asemenea, se va pune accentul pe securitatea cibernetică. Nicu Popescu a comunicat că se va deplasa luni, 15 iulie, la Bruxelles, unde va relua aceste subiecte în faţa tuturor miniştrilor de externe europeni.

Ministrul afacerilor externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, este la prima sa vizită oficială în Republica Moldova, având stabilite întrevederi cu prim-ministrul Maia Sandu, cu preşedintele Igor Dodon şi cu preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

În scut timp, în Polonia va avea loc cea de-a şasea întrunire interparlamentară dintre grupurile de lucru din Moldova şi Polonia.Categorii:Politică

Etichete:, , ,

1 răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.