Războiul Vlazilor: Filat spune că Plahotniuc i-a propus grațierea

Fostul premier Vlad Filat, condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, spune că nu își dorește o soluție politică privind eliberarea sa din închisoare. În cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV, realizată în Penitenciarul numărul 13, unde este deținut, Vlad Filat a declarat că acum trei ani ex-liderul PDM, Vlad Plahotniuc, i-a propus grațierea. Întrebat de către moderatoare în schimbul la ce i-a fost propusă eliberarea din închisoare, fostul politician a spus că „în schimbul la nimic”, Vlad Plahotniuc a dorit „să demonstreze că este om bun și este mărinimos”, transmite IPN.

Vlad Filat. Foto: unimedia.info

Vlad Filat a mai menționat că în ultimul timp a observat „o temere din partea unora, că cineva ar ieși din închisoare, totodată și dorința altora ca cineva să se afle în închisoare”. Fostului premier i se par un pic bolnăvicioase aceste două lucruri.

„Părerea mea este că nu grija mea trebuie să o poarte acum, dar grija acelor mulți, care au făcut ilegalități, sau care nu au intervenit având funcții clare în stat, pentru ca aceste ilegalități să nu se producă”, a spus Vlad Filat.

De asemenea, fostul lider al PLDM a declarat că își va demonstra nevinovăția în primul dosar, în care deja este condamnat. Totodată, a menționat că i se pare absolut nedrept ca un om să fie condamnat atunci când nu deține nicio funcție în stat, iar oamenii care au condus băncile devalizate, care au semnat oferirea de credite, care au condus instituții, care nu trebuiau să informeze, dar să acționeze, să intervină prompt, sunt „bine mersi”. „Eu nu vreau ca cineva să îmi urmeze calea”, dar lucrurile trebuie clarificate până la capăt, a afirmat fostul premier.

Vlad Filat a mai declarat că nu își recunoaște prima condamnare. În opinia sa, orice sentință pronunțată cu încălcarea dreptului la apărare, într-un proces inechitabil, este nulă. Din ceea ce i se incriminează în primul dosar își recunoaște vina doar „în partea ce ține de unele mașini procurate pentru pază și câteva zboruri cu avionul”. Totodată, a spus că Ilan Șor nu a avut de ales în ceea ce privește autodenunțul depus și care a stat la baza condamnării lui: „Dacă nu îl semna, ajungea el la închisoare”.

Totodată, Vlad Filat a declarat că, după trei ani de solicitări, îi vin din partea instituțiilor statului răspunsuri și că a obținut acte care „demontează” acuzațiile de corupere pasivă pentru care a fost condamnat.

Cel de-al doilea dosar în care fostul premier liberal-democrat Vlad Filat este cercetat pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari se află pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani și a fost expediat în instanța de judecată, la mijlocul lunii ianuarie. Potrivit Procuraturii Anticorupție, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

În ambele dosare Vlad Filat pledează nevinovat și califică cazurile drept unele politice.Categorii:Societate

Etichete:, ,

1 răspuns

  1. Filat nici nu stia ca sa furat un miliard din BEM..

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.