Șeful diplomației moldovenești: Ucraina nu trebuie să își facă griji din cauza noii coaliții din R. Moldova

Ucraina nu trebuie să-şi facă griji din cauza noii coaliţii din R. Moldova, formată de blocul proeuropean ACUM şi Partidul Socialiştilor prorus. O declaraţie în acest sens a făcut ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, Nicu Popescu, într-un interviu pentru portalul ucrainean „Malul stâng”.

Potrivit Infotag, el a menţionat că „există mulţi factori conjuncturali şi structurali, care arată că Ucraina nu trebuie să se îngrijoreze”.

„În primul rând, majoritatea absolută a miniştrilor din Guvern pledează pentru vectorul proeuropean de dezvoltare. Partidul Socialiştilor este reprezentat de un singur ministru şi un vicepremier. De asemenea, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate a fost propus de PSRM, însă aceştia sunt candidaţi de compromis, care au fost aprobaţi inclusiv de coaliţia proeuropeană. Aceasta nu este o decizie unilaterală a Preşedintelui, ci o alegere a coaliţiei parlamentare. Pe linia armatei, continuăm dialogul cu partenerii noştri atât din UE, cât şi din America de Nord. Iar funcţia principală a Serviciului de Securitate este de a asigura funcţiile statului. Nu avem întrebări referitor la aceşti candidaţi, deoarece au fost aprobaţi de coaliţie”, a spus diplomatul.

În confirmarea declaraţiei sale, Popescu a numit şi „factorul structural”: „Ucraina este situată între Moldova şi Rusia. Şi Ucraina are un nivel înalt de control referitor la ce şi cum este transportat în această parte a lumii, fie că e vorba de cireşe sau tancuri. Indiferent de cine este la putere în Moldova, niciun Guvern, oricare ar fi relaţiile sale cu Kievul sau Moscova, nu va putea ignora interesele Ucrainei”.

„Moldova are doi vecini – România şi Ucraina. Relaţiile cu ele joacă un rol central în dezvoltarea Moldovei. Avem relaţii de prietenie cu Ucraina, o istorie comună şi, deseori, probleme similare: cu conflictele nerezolvate, corupţia, contrabanda. Avem posibilităţi comune de deschidere, dorinţa de a ne integra mai profund în Europa. Am semnat un Acord de Asociere cu UE, similar cu cel al Ucrainei, avem aceeaşi zonă de liber schimb. Adică punctul de plecare este similitudinea intereselor şi paralelele din aşteptările societăţii. Avem o mulţime de evoluţii paralele în politică şi chiar guvernările ţărilor noastre s-au schimbat din aceleaşi motive: societatea vrea să trăiască fără corupţie, vrea o administrare normală, condiţii mai bune pentru afaceri pentru a plătească impozite, nu mită”, a concluzionat diplomatul.Categorii:Politică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.