Fotojurnalistul Nicolae Pojoga a lansat un album de război

Un volum intitulat „Album de război” de fotojurnalistul Nicolae Pojoga a fost lansat joi,18 iulie, la o librărie din Chișinău.

Nicolae Pojoga. Foto: moldpres.md

Solicitat de agenție, Nicolae Pojoga a afirmat că volumul a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare. În cele 112 pagini, acesta cuprinde 96 de fotografii privind conflictul armat de pe Nistru (martie – iunie 1992), atunci când autorul a fost corespondent de război, aflându-se de mai multe ori pe prima linie a frontului.

Imaginile reprezintă o parte din fotografiile care au figurat la timpul respectiv în presa locală și cea de peste hotarele Republicii Moldova. Album de război acoperă doar parțial evenimentele dramatice care au avut loc atât în zona de conflict, cât și în alte locuri-cheie, legate într-un fel sau altul de narativul pseudocronologic al expunerii. Fotografiile sunt însoțite de un text minimal, însumând doar locul și data evenimentului, unele dintre acestea fiind restabilite după copii din ziare.

Scriitorul și editorul Gheorghe Erizanu a afirmat că atunci când a fost fotoreporter de război în estul Republicii Moldova în 1992, Nicolae Pojoga a imortalizat un cadru pe un lan de porumb, care l-a costat toată arhiva personală de fotografii. ”Casa i-a fost spartă, fotografiile, rollfilmele dispărute, Leica distrusă. ”Album de război/ War album” este din fotografiile, peliculele recuperate de pe la redacțiile ziarelor din Chișinău. Este puținul ce a mai rămas din fotografiile fotoreporterului de război Nicolae Pojoga, pe care cei apropiați îl numesc cu drag Moșu”, a specificat Gheorghe Erizanu.

În context, scriitorul Vitalie Ciobanu a menționat că albumul lui Nicolae Pojoga nu este doar un ghid vizual și mnemonic al războiului de pe Nistru, ci și un îndreptar pentru jurnaliști. ”Are o prefață lungă, scrisă cu vervă și culoare, în care Nicolae Pojoga își povestește experiența din Nagorno-Karabah, regiune autonomă disputată între Armenia și Azerbaidjan, unde a fost trimis de redacția ziarului ”Sfatul Țării” din Chișinău, la începutul anilor ‘90”, a subliniat Vitalie Ciobanu.

Nicolae Pojoga este fotojurnalist în medii periodice locale și internaţionale, stringer pentru Reuters, AP, EPA, BBC, Rompres, jurnalist şi editor în agenţii de ştiri, expert regional în probleme de etică şi libertate a presei. Fondator al Agenției Fotografice Argus, care în anii 1991-1993 a activat în Riga, Vilnius, Nagorno-Karabah, Republica Moldova și Rusia. Specializat în jurnalism pentru situaţii extreme și etică profesională, cadru didactic superior în fotografia generală şi jurnalism. A avut expoziţii personale şi de grup la Sibiu, Bucureşti, Iași, Chişinău, Moscova și New York. A fost conducător și trainer a peste 30 de seminare, proiecte, tabere de creație în domeniul jurnalismului și fotojurnalismului social, curator, președinte și membru al juriului la multiple expoziții, concursuri și festivaluri de fotografie. În prezent este președinte al Asociației pentru Fotografie Documentară A-DOF și trainer în cadrul Școlii de Studii Avansate în Jurnalism.

MoldpresCategorii:Cultură

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.