Expert: Statul este într-o situație extraordinară care nu poate fi soluționată prin metode ordinare

Expertul în politici publice Ștefan Gligor susține că din moment ce a fost adoptată de către Parlament declarația cu privire la caracterul captiv al statului, instituțiile trebuie să acționeze mai insistent. Potrivit lui, deputații au mandat deplin și nu trebuie modificată Constituția pentru a dezoligarhiza statul și pentru a-l curăța de oamenii coruptibili. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova, transmite IPN.

Ștefan Gligor

„Se poate, în cadrul actualei Constituții, să se facă rapid și dur regulă, dar pentru aceasta trebuie să fie înțeleasă problema. Definitivarea clară a problemei duce la găsirea soluției corecte. Eu cred că actualmente în Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, Serviciul de Informații și Securitate și alte instituții nu există o înțelegere corectă a problemei de aceea nu sunt identificate soluțiile care actualmente sunt imperative”, a declarat expertul.

În opinia lui, situația în care se află statul este extraordinară și nu poate fi redresată prin metode ordinare.

Ștefan Gligor consideră că declarația cu privire la caracterul captiv al statului trebuie să aibă un termen de aplicare, ea nu poate exista un termen infinit. „Acțiunea declarației trebuie să fie limitată. Ea trebuie să acționeze până în momentul constatării faptului că sistemul judiciar este independent. În acest moment, Parlamentul trebuie să adopte o decizie cu privire la sistarea acțiunii acestei declarații”, susține expertul. În opinia lui, acest lucru trebuie făcut pentru a nu se crea un precedent, iar pe viitor, dacă va fi cazul, trebuie adoptată o nouă asemenea declarație.

Consilierul președintelui Parlamentului, Fadei Nagacevschi, este de părere că fără măsuri exclusive Republica Moldova nu va ieși din această situație în care s-a pomenit. Potrivit lui, cu ochii pe Republica Moldova sunt atât europenii, cât și americanii care urmăresc atent ca să nu se facă acțiuni ce ar servi drept precedent. „Eu înțeleg că politicienii fac totul în pași pentru ca toți să se convingă că acest sistem, aceste structuri nu pot fi oprite”, a notat consilierul.Categorii:Opinii

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.