Noi audieri în Parlament asupra proiectului de lege care prevede anularea sistemului mixt de vot

Comisia juridică, numiri şi imunităţi din Parlament va organiza luni, 22 iulie, noi audieri publice asupra proiectului de lege care prevede inclusiv anularea sistemului mixt de vot. Documentul mai prevede şi schimbarea modalităţii de finanţare a campaniilor electorale, precum şi organizarea alegerilor în afara Republicii Moldova.

Foto: fb.com/ParliamentRM

Noua majoritate parlamentară de la Chişinău a votat pe 11 iunie un proiect de lege care prevede anularea sistemului mixt de vot, adoptat acum doi ani şi implementat în premieră la alegerile parlamentare din 24 februarie. Pe lângă revenirea la sistemul proporţional documentul mai prevede şi reducerea de câteva ori a sumei maxime pentru donaţiile făcute partidelor politice în campania electorală, dar şi posibilitatea ca cetăţenii aflaţi peste hotare să poată finanţa partidele.

Comisia juridică a mai organziat o rundă de dezbateri pe 17 iulie. Principalele discuţii s-au axat pe organizarea alegerilor în afara ţării, un alt subiect dezbătut în ultimii ani, şi posibilitatea ca acestea să fie organizate peste hotare două zile consecutiv.

De asemenea, în cadrul dezbaterilor a fost lansată şi o propunere privind reducerea semnificativă a actualului prag electoral de accedere în Parlament, care este de 6%.

Sistemul mixt de vot a fost adoptat de fosta guvernare împreună cu Partidul Socialiştilor, decizie care a fost criticată de partenerii externi ai Republicii Moldova, inclusiv pentru că ar fi în contradicţie cu recomandările Comisiei de la Veneţia.Categorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.