Exporturile din Transnistria s-au redus cu peste 13%

La începutul lunii iulie, exporturile din Transnistria au constituit $303,6 mil., fiind cu $16,6 mil. (13,2%) mai puţin decât în anul trecut. În acelaşi timp, importurile în regiune au rămas practic la acelaşi nivel, depăşind $604,5 mil. Astfel, soldul negativ al balanţei comerciale externe a ajuns până la $300,9 mil.

Foto: adevarul.ro

Potrivit Infotag cu referire la datele Comitetului vamal al autoproclamatei RMN, cele mai mari exporturi au fost asigurate de metale şi produsele din metal – $96,4 mil., deşi volumul acestora a scăzut aproape în jumătate, iar ponderea lor s-a redus de la 48% la 32% din totalul exporturilor industriale.

Pe locul doi se află exportul de produse alimentare şi materii prime – $68 mil. (+$10,8 mil.), urmate de resursele energetice şi de combustibil, în creştere de la $53,8 mil. până la $61,5 mil. În general, este vorba de energia electrică de la Centrala de la Cuciurgan, livrată Moldovei.

În structura importului domină însă resursele energetice şi de combustibil (în general, gazul rusesc) – $262,6 mil. (+$42,4 mil.), cu o cotă de 44%. Urmează importul de metale feroase – $84,5 mil. (-$51,3 mil.), iar pe locul trei se află importul de produse pentru industria constructoare de maşini – $68,4 mil. (+$4,2 mil.).

În primul semestru, valoarea schimburilor comerciale externe ale Transnistriei s-a cifrat la $908,2 mil., fiind cu $34,3 mai puţin decât în anul trecut.

Cel mai mare partener comercial al Transnistriei este Rusia, cu care regiunea a înregistrat un schimb comercial de peste $322,5 mil. (+18,2%). Pe locul doi se află Moldova cu $163,8 mil. (+9%), care este principalul consumator de mărfuri transnistrene. Apoi urmează Ucraina cu $156,4 mil. (-36,9%).Categorii:Transnistria

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.