GRECO cere de la R. Moldova măsuri pentru a preveni corupția în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor

Grupul de State Contra Corupţiei (GRECO) – Comitet specializat al Consiliului Europei în prevenirea şi combaterea corupţiei a cerut astăzi autorităţilor Republicii Moldova să-şi intensifice eforturile pentru a pune în aplicare măsurile care vizează prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor.

În raportul de conformitate care evaluează punerea în aplicare a unui set de recomandări emise în raportul de evaluare, adoptat în anul 2016, GRECO concluzionează că Republica Moldova trebuie să facă progrese semnificative pentru a atinge un nivel acceptabil de conformitate.

Până în prezent, Republica Moldova a îndeplinit patru din cele 18 recomandări, în timp ce a asigurat implementarea parţială a nouă recomandări, cinci rămânând a fi neimplementate, se arată într-un comunicat de la Procuratură.

GRECO consideră insuficiente eforturile depuse pentru îmbunătăţirea transparenţei procesului legislativ. Acesta solicită autorităţilor să asigure, în mod sistematic, publicarea în timp util a proiectelor de legi şi a informaţiilor aferente, permiţând o dezbatere publică şi parlamentară semnificativă cu privire la proiectele de iniţiative legislative. De asemenea, GRECO critică faptul că nu a fost adoptat un cod de conduită pentru deputaţi şi că nu au fost luate încă măsuri de prevenire a diferitelor forme de conflicte de interese.

În ceea ce priveşte procurorii, componenţa Consiliului Superior al Procurorilor rămâne o preocupare. Deşi CSP a primit o bază constituţională, GRECO regretă în special faptul că ministrul justiţiei şi Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii continuă să fie din oficiu membri ai acestui organ. Pe de altă parte, GRECO salută reforma constituţională care prevede numirea procurorului general pentru un mandat unic, care nu poate fi reînnoit şi publicarea Codului de etică al procurorilor.

În ceea ce priveşte judecătorii, GRECO regretă cu tărie faptul că ministrul Justiţiei şi procurorul general sunt încă din oficiu membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

GRECO solicită autorităţilor moldoveneşti să raporteze cu privire la punerea în aplicare a recomandărilor în aşteptare până la 30 iunie 2020.Categorii:Societate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.