Rectificările la buget pentru anul 2019, aprobate

Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe a aprobat marţi proiectul de lege privind introducerea modificărilor în legea bugetului de stat pentru anul 2019.

Foto: puterea.ro

Potrivit Infotag, proiectul de modificări la buget, aprobate de Guvern pe 26 iulie, a fost prezentat de ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţă, care susţine că bugetul trebuie rectificat în primul rând din cauza că cheltuielile reale nu sunt în stare să acopere cheltuielile principale, mai ales cele legate de executarea noii legi a salarizării în sectorul public.

Ministrul a spus că deficitul bugetar în 2019 va crește cu 164 mil. lei și va constitui 5,7 mlrd. lei. Veniturile s-au redus de la 42,1 mlrd. la 40,6 mlrd. lei. Cheltuielile au fost reduse de la 47,6 mlrd. lei la 46,3 mlrd. lei. Ponderea deficitului bugetar în PIB va fi de 2,9%.

Proiectul de lege pentru modificarea bugetului în 2019 prevede o creștere a finanțării Ministerului Apărării cu 48 mil lei, a Ministerului Afacerilor Interne – cu 23,7 mil. lei, a Cancelariei de Stat – cu 25,9 mil. lei.

Ministrul a spus că valoarea granturilor destinate pentru reducerea deficitului bugetar este de 1,36 mlrd. lei.

Proiectul de lege prevede o scădere a sumei datoriei publice a Moldovei, care, la 31 decembrie 2019, va scădea cu 4,7 mlrd. lei, inclusiv reducerea datoriei interne cu 1,7 mlrd. lei. Se așteaptă ca, la 31 decembrie 2019, datoria publică a Republicii Moldova în raport cu PIB-ul nu va depăși 28%.

Membrii comisiei s-au arătat interesați de poziția Ministerului Finanțelor referitor la faptul că unele autorități locale au folosit deja bugetele pentru plata salariilor personalului în conformitate cu noua lege a salarizării în sectorul public al Moldovei.

Natalia Gavriliţă a recunoscut că reformele din octombrie 2018 sunt dificil de implementat cu ajutorul veniturilor care ajung în bugetul de stat. Prima jumătate a anului 2019 a arătat că noua lege a salarizării are un impact deosebit asupra părții de cheltuieli.

Președintele Comisiei, Igor Munteanu, a întrebat-o pe ministrul Finanțelor cum se va realiza finanțarea de stat a unor proiecte precum, de exemplu, Arena Chișinău, când în buget suma deficitului depășește 5,7 mlrd. lei.

Gavriliţă a răspuns că Ministerul Finanțelor împreună cu alte departamente analizează fiecare astfel de proiect în parte pentru a determina posibilitățile reale de finanțare din partea statului, având în vedere faptul că la unele proiecte au fost deja încheiate contracte.Categorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.