Parlamentul a decis anularea sistemului electoral mixt

Parlamentul a decis anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional pe liste de partid. Proiectul care prevede acest lucru a fost votat în lectura a doua de 57 de deputați.

Proiectul a fost înaintat de un grup de deputați care au argumentat necesitatea anulării sistemului electoral mixt prin faptul că acesta a fost adoptat contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția și a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Proiectul mai prevede excluderea certificatelor de integritate pentru candidații la alegeri și excluderea agitației electorale în ziua alegerilor. În același timp, cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza pașaportului, a buletinului de identitate și a livretului de militar.

Parlamentul a modificat și pragul minim de reprezentare. Astfel, acesta va constitui 5% pentru un partid, 7% – pentru un bloc electoral și 2% – pentru un candidat independent.

Deputații au mai aprobat ca plafoanele donațiilor pentru o campanie electorală să constituie 6 salarii medii lunare pe economie în cazul persoanelor fizice și 12 salarii medii din partea persoanelor juridice.

Proiectul de lege urmează a fi votat de parlament în lectură finală.

Sistemul electoral din Republica Moldova a fost modificat în luna iulie 2017, atunci când a fost introdus sistemul electoral mixt. Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 s-au desfășurat în baza noului sistem.

MoldpresCategorii:Actualitate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.