40 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în R. Moldova de la începutul verii

În lunile iunie-iulie 2019, în Republica Moldova, au fost înregistrate 40 de cazuri de rujeolă.

Foto: opiniabuzau.ro

De la începutul anului 2019, au fost înregistrate 65 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 20 au fost cazuri de import.

Localităţile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezen sunt municipiul Chişinău–35 de cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocniţa– şase cazuri, Ialoveni – două cazuri, Briceni, Edineţ, Ştefan Vodă şi Glodeni – un caz.

Anul trecut, în Republica Moldova, au fost înregistrate 340 de cazuri confirmate de rujeolă.

Potrivit ANSP, unica metodă de prevenire a rujeolei ar fi vaccinarea cu ROR (rujeolă, oreion şi rubeolă). Calendarul naţional de vaccinări în Republica Moldova prevede imunizarea gratuită contra acestor infecţii cu vaccin combinat împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR): vaccinarea la vârsta de 12 luni, revaccinare la vârsta 6-7 ani şi ultima revaccinare la vârsta de 15-16 ani.

„Vaccinările se efectuează fără plată, în cabinete de vaccinări din cadrul instituţiilor de asistenţă medicală primară. Părinţii şi persoanele care urmează să fie imunizate sunt informate din timp despre necesitatea imunizărilor, ziua în care vor fi imunizaţi, vaccinul utilizat, reacţiile postvaccinale posibile. Reacţiile care ar putea apărea după administrarea vaccinului ROR sunt durere locală, tumefacţie, eritem, febră, iritabilitate sau erupţii. În unele cazuri foarte rare, de ordin unul la un milion sau mai mult, pot apărea cazuri de reacţii alergice severe sau anafilaxie”, se menţionează într-un comunicat de presă al ANSP.

În Republica Moldova, pe parcursul mai multor ani, cazuri de reacţii alergice severe sau anafilaxie nu au fost înregistrate, informează Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică.Categorii:Societate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.