APEL: Să nu transformăm Moldova într-o gunoiște de automobile vechi!

Republica Moldova riscă să se transforme într-un depozit pentru mașinile uzate din Uniunea Europeană, SUA sau China dacă va fi promovat proiectul de lege (înregistrat în Parlament) care permite importul unităților de transport mai vechi ca în prezent. O spun ONG-știi de mediu, îngrijorați că nivelul de poluare ar putea crește și mai mult.

„Venim cu un apel – autoritățile să se mai gândească o dată ce vor să facă din Republica Moldova și cu sănătatea generației actuale și a generațiilor viitoare. Să vedem, cum totuși dezvoltăm această țară – fie că o ducem înapoi într-o stagnare totală, fie o creștere. De ce spunem stagnare? Fiindcă importul de automobile, autobuze și microbuze învechite nu va duce niciodată la o dezvoltare economică. Este o soluție de timp scurt și nicidecum pe termen lung. Este o soluție care pentru moment poate fi mai ieftină, dar care va costa mult dacă vorbim de reabilitarea calității mediului și a sănătății umane”, a declarat într-o conferință de presă la IPN, Iordanca-Rodica Iordanov, director executiv al AO „EcoContact”.

Andrei Isac, expert independent de mediu, susține că nu-și dorește ca imaginea Republicii Moldova să fie afectată de astfel de inițiative. Nu trebuie să fie repetate practicile greșite ale fostelor guvernări. Mai exact, atunci când s-au procurat locomotive diesel, în loc de cele electrice.

„Noi vrem aer curat, nu rable. Și acest mesaj poate fi raportat și la alte compartimente ale vieții social-economice”, a mai spus expertul.

Reprezentanții societății civile din domeniul protecției mediului și-au exprimat profunda îngrijorare în legătură cu promovarea proiectului de lege înregistrat pe 22 iulie 2019 în Parlament. Inițiativa propune mărirea, de la 10 la 15 ani, a termenului de exploatare la importul mijloacelor de transport auto destinate transportării a mai mult de 20 de persoane. De asemenea, se propune mărirea, de la 7 ani la 10 ani, a termenului de exploatare la importul autovehiculelor concepute pentru transportul a maxim 20 de persoane.

Președinta Centrului Național de Mediu, Ina Coșeru, a declarat că adoptarea acestui proiect legislativ va avea drept efect sporirea gradului de poluare a aerului. Or, o țară care aspiră la alinierea la standardele europene nu poate să-și permită această greșeală, menționează activista. În opinia sa, autoritățile trebuie să vină cu un set de măsuri, inclusiv de împădurire, care ar îmbunătăți calitatea mediului.Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.