Directorul CNPF intermediază distrugerea liderului pieței de asigurări din R. Moldova în schimbul unor dividende din partea unei companii străine

În prezent, în sectorul asigurărilor din Moldova s-a creat o situație destul de ambiguă. Pe de o parte, piața are nevoie de investitori și de influx financiar, necesare pentru fortificarea și capitalizarea companiilor de asigurări, dar pe de altă parte se atestă o absorbție a acesteia, cu participarea instituției regulatorii de stat – Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) și a conducătorului acesteia, dl V. Chițan.

Informația privind comercializarea a 80% din acțiunile liderului pieței de asigurări de pe piața Republicii Moldova, compania „Moldasig”, crează o situație destul de periculoasă în acest sens. Compania de asigurări care deține cel mai înalt nivel de lichidități și solvabilitate, fapt confirmat și de CNPF, și care nu a provocat niciun fel de contestări până în prezent, a devenit brusc ținta unor atacuri.

La 22 iulie CNPF adoptă hotărârea Nr 31/16 prin care își asumă administrarea pachetului de 80% din acțiuni care anterior au fost suspendate, apoi emise din nou și înlătură organele de conducere a asiguratorului, numind propriul administrator. Mai mult decât atât, stabilește de sine stătător și un onorariu acestui administrator, din contul companiei, de peste 50.000 de lei pe lună. CNPF își argumentează acțiunile prin lipsa controlului necesar asupra companiei și riscurile la care este supus, în legătură cu lichiditățile și capacitatea de plată. Este însă de menționat că până la impunerea administrării speciale SA „Moldasig” avea organe de lucru pe deplin lucrative, care au adus compania în pozițiile de lider în domeniu, potrivit rezultatelor din 2018. Mai mult decât atât, administrația „Moldasig” fusese aprobată de CNPF și nu au existat niciun fel de pretenții nici la numirea acesteia, nici pe parcursul activității sale. În ceea ce privește nivelul de lichidități și capacitatea de plată, „Moldasig” S.A este lider printre companiile de asigurări din Republica Moldova, depășind de 3-4 ori standardele maxime cerute de CNPF.

Ce a motivat, de fapt, CNPF, să introducă măsuri atât de dure față de „Moldasig”? Mai ales în condițiile în care pe piața de asigurări din Republica Moldova funcționează un șir de companii care nici pe departe nu corespund cerințelor minime legale privind nivelul de lichidități și de solvabilitate. Însă, în privința lor nu sunt luate măsuri de administrare specială. Iar astfel de companii activează pe piață nu de un an. Poate Dl Chițan nu urmărește statistica oficială a pieței de asigurări și le permite acestor companii să funcționeze nestingherit și să emită polițe de asigurări pentru clienți?

Poate motivul acestor atacuri atât de dure din partea CNPF se ascunde după prețul mic pentru acțiunile companiei? Dar nu administrația companiei decide prețul acțiunilor. De fapt, prețul este stabilit doar cu acordul CNPF. Chiar și comercializarea și identificarea potențialului investitor se face sub controlul strict al CNPF. Iar toate modificările de preț s-au făcut cu acordul în scris al CNPF. De ce, în acest caz, până acum, reprezentanții CNPF nu au avut întrebări în legătură cu acțiunile companiei?

Prin acțiunile sale, CNPF, în frunte cu dl Chițan, a încălcat normele legale, pe când de fapt sunt obligați să urmărească cu strictețe respectarea lor. De asemenea, aceste acțiuni au condus la înlăturarea conducătorului „Moldasig” S.A din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA, membru al sistemului Green Card). Înlăturarea respectivă a dus la aceea că Moldasig, în decurs de 3 ani nu-și va mai putea reprezenta interesele în această instituție, chiar dacă este cel mai mare reprezentant din Republica Moldova care comercializează „Green Card”. Ce a condus însă la luarea unor măsuri atât de ilegale pentru preluarea „Moldasig” S.A. de către CNPF?

Răspunsul se ascunde în hotărârea CNPF din 05.07.2019, care nu a fost publicată oficial nici până astăzi. În spatele acestei hotărâri se ascunde convocarea acționarilor „Moldasig” S.A, iar 80% le deține CNPF, care, astfel, obține dreptul de a adopta practic orice decizie de sine stătător. Inclusiv numirea unui adjunct suplimentar al administratorului numit de CNPF, care va ridica un venit cât șase salarii medii lunare în sectorul asigurărilor. Respectivul adjunct ar urma să fie dl. Victor Coadă, în prezent șeful reprezentanței companiei „Donaris Vienna Insurance Group” S.A. Această companie este concurentul direct al „Moldasig” S.A. și decizia respectivă va avea urmări grave, având în vedere că administrarea temporară a fost introdusă pentru o anumită perioadă de timp. Deci, concluzia logică ce reiese din această situație este că CNPF, în frunte cu dl. Chițan, și-a pus drept scop să comercializeze portofoliul de 80% din acțiunile „Moldasig” S.A, care au fost transmise ilegal în administrarea directă companiei a „Vienna Insurance Group”. În rezultatul acestei tranzacții, cel puțin 30% din piața de asigurări va ajunge sub controlul unei companii străine, astfel încât, pentru mult timp, nici nu va mai putea fi vorba de concurență. Va veni vremea monopolului și a dictaturii. Dar ale cui interese le apără dl Chițan? Evident, ale investitorului austriac și, evident, nu în bază de voluntariat, mai ales că nu o dată a fost surprins în discuții particulare în Austria, în reprezentanțele unei companii private. Chiar dacă este reprezentantul unei instituții de stat din Republica Moldova.

Dl Chițan, fără să acorde atenție problemelor reale ale pieței de asigurări precum concurența neloială între companii, intermediarii din asigurări, nerentabilitatea unora din cele mai importante tipuri de asigurări, care, în rezultat, duc la reducerea nivelului de capitalizare a companiilor, se ocupă în schimb de distrugerea liderului pieței de asigurări, pentru a obține dividende personale din această afacere.Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.