VIDEO. Contrabandă cu țigări în proporții deosebit de mari, în nordul Moldovei

Procurorii din cadrul oficiului Nord al PCCOCS în comun cu colaboratorii Direcției Investigației Speciale a IGPF al MAI au documentat şi contracarat activitatea infracţională a unei grupări, specializate în contrabandă cu ţigarete în proporţii deosebit de mari, destinate scoaterii prin contrabandă spre România, în sumă de peste 3.200.000 de lei.

Foto: libertatea.ro

Potrivit materialelor cauzei penale, locuitorii mun. Edineţ, de comun acord cu alte persoane, cetățeni ai României la moment nestabilite de organul de urmărire penală, intenţionat, urmărind scopul de profit personal, cu scopul trecerii peste frontiera vamală a Republicii Moldova, prin contrabandă a țigaretelor, manifestată prin eludare de la controlul vamal a mărfurilor – produse de tutungerie, acționând prin participație în cadrul unei reuniuni stabile de persoane, care s-au organizat în prealabil în vederea trecerii prin contrabandă a produselor de tutungerie. Membrii grupului criminal organizat având un plan bine determinat de activitate infracțională, cu desemnarea rolurilor şi funcțiilor membrilor grupului, în cadrul căruia revenindu-le rolurile de aprovizionare, împachetare, transportare a produselor de tutun, au trecut peste frontiera de stat a Republicii Moldova cu România, peste apele râului Prut, produse din tutungerie – țigări, cu marca de acciz a Republicii Moldova, în valoarea sumei drepturilor de import ce depăşeşte 3.200.000 de lei.

Altfel, în cadrul operaţiunii desfășurate de către procurorii PCCOCS în comun cu angajații IGPF la 1 august a.c., pe malul stâng a râului Prut, în preajma satului Şireuţi, raionul Briceni, a fost prevenită infracţiunea de contrabandă cu ţigări în proporţii deosebit de mari şi anihilată activitatea infracţională a unei grupării specializate în contrabanda cu ţigarete spre România prin „linia verde”, care activa pe teritoriul Moldovei.

În cadrul unei intervenții în flagrant, procurorii PCCOCS și angajatii IGPF au depistat și ridicat 80000 pachete cu ţigarete, de marca „Ritm Classic”, cu marca de acciz al Republicii Moldova, două bărci gonflabile de model „Aqua Storm”, lanterne, staţii radio, binoclu, unităţi de transport destinate săvârşirii infracţiunii. Pentru reţinerea persoanelor implicate, care nu s-au supus somaţiilor legale, ofiţerii au tras mai multe focuri de arma în aer.

Concomitent, conform operaţiunii declanşate, în diferite localităţi ale raionului Edineț simultan au fost efectuate 11 percheziţii în locuinţele, depozitele şi autoturismele persoanelor implicate in schemă infracţională, fiind ridicate, accesorii de la stațiile radio, saci de deminsiuni mari care erau folosiți pentru ambalarea țigaretelor, binocluri, bande adezive de tip scoci, înscrisuri de ciornă şi alte obiecte.

În rezultatul operaţiunii, au fost reținute 3 persoane pentru 72 de ore, inclusiv organizatori, cît și Șeful sectorului de Poliție de Frontieră a IGPF al MAI. De asemenea au fost ridicate în total 80000 pachete de ţigarete, două microbuze utilizate la săvârşirea infracţiunii, două bărci gonflabile de model „Aqua Storm” cu motoare cît şi lanterne, staţii radio, binocluri.
În caz de vinovăția va fi demonstrată, aceștia riscă închisoare pe un termen de la 3 la 10 ani.

Este de menționat faptul că pe întreg parcursul procesului penal, bănuiții, învinuiții, beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.Categorii:Societate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.