Pericolul ISIS reapare. Gruparea teroristă se regrupează

Gruparea Statul Islamic este pe cale „să reapară” în Siria, în timp ce Statele Unite îşi retrag trupele din această ţară, afirmă un inspector general al Pentagonului într-un raport, potrivit AFP. Deși mișcarea a fost declarată înfrântă, Statul Islamic şi-a consolidat capacităţile de insurecţie în Irak şi şi-a reluat activităţile în Siria în acest trimestru, se arată în document.

Foto: mashable.com

Gruparea teroristă se regrupează şi susţine operaţiuni în cele două ţări, în parte pentru că forţele locale rămân incapabile să menţină operaţiuni pe termen lung, să efectueze operaţiuni simultan sau să apere teritoriul pe care l-au eliberat.

Reapariţia grupării în Siria a avut loc în timp ce Washingtonul s-a retras parţial din această ţară, o decizie luată împotriva avizului Forţelor Democratice Siriene, susţinute de către Statele Unite şi care reclamă mai multă formare şi echipament pentru operaţiuni antiinsurecţionale.

Preşedintele Donald Trump a anunţat la sfârşitul lui 2018 retragerea celei mai mari părţi a celor aproximativ 2.000 de militari americani din nord-estul Siriei, proclamând o victorie totală contra organizaţiei jihadiste – o decizie care l-a determinat pe fostul secretar al Apărării Jim Mattis să demisioneze.

Unele trupe americane au rămas în nord-vestul Siriei, o regiune care nu este controlată de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, iar Washingtonul a cerut o susţinere militară sporită din partea celorlalţi membri ai coaliţiei internaţionale împotriva ISIS.

Coaliţia estimează că organizaţia jihadistă probabil că are în continuare între 14.000 şi 18.000 de „membri” în Irak şi în Siria, dintre care până la 3.000 sunt străini, se arată în raportul Pentagonului.

digi24.roCategorii:Externe

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.