Ex-ministru al Finanțelor: Ultimul acord cu FMI nu va contribui la îmbunătățirea vieții în R. Moldova

Ultimul acord cu FMI nu va permite să atingă scopul specificat de președintele Igor Dodon de a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor Moldovei. Despre aceasta a scris vineri, pe pagina sa de Facebook, consilierul şefului statului, fostul ministru al Finanţelor, Ion Chicu.

Ion Chicu

Potrivit Infotag, el consideră că acordul „va avea consecințe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei ţării, căci condițiile impuse de FMI nu sunt adecvate și relevante situației”.

„Moldova nu se află în situația de a accepta orice ultimatum din partea funcționarilor acestei instituții. Persoanele implicate în negocieri din partea noastră trebuie să înțeleagă acest lucru și să acționeze exclusiv în interesele economiei țării”, a subliniat Chicu.

Potrivit lui, „efectele „dictatului” ultimei misiuni a FMI deja sunt vizibile: Banca Națională a Moldovei, la indicația directă a acestor funcționari, a majorat deja de două ori rata de bază, de la 6,5% la 7,5%, sub motivul iluzoriu că va crește inflația”. Totodată, „costul creditelor pentru economie și cetățeni deja crește, iar programul de stat „Prima Casă” este pus sub lovitură”.

Consilierul nu exclude că „acest lanț al consecințelor deciziilor impuse de niște funcționari FMI poate fi continuat”.

În iunie, noile autorități ale R. Moldova au convenit să extindă programul de cooperare cu FMI până în martie 2020. Acordurile încheiate de misiune cu noul guvern vizează acţiuni menite să asigure sustenabilitatea finanțelor publice, îmbunătățirea disciplinei fiscale și înregistrarea progreselor în reabilitarea sectorului financiar-bancar, menținerea inflației în ţinta urmărită de BNM de 5% plus-minus 1,5%. Dacă aceste condiții sunt îndeplinit, Moldova poate primi cele două tranșe rămase de la FMI de aproximativ $40 mil.Categorii:Economie

Etichete:,

2 răspunsuri

  1. Ei cauta solutii si inventeaza singuri probleme noua aceasta guvernare, demcoratii si fara credite au reusit in 3 ani sa faca atit cit ar trebuie la alte guvernari in 20 ani.

    Apreciază

  2. din cauza acestui acord cu FMI, se maresc toate taxele si impozitele! Ei nu se gandesc deloc la cetateni!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.