Ministra Justiției: Sistemul dorește păstrarea stării actuale a lucrurilor în procuratură

O bună parte a reprezentanților sistemului procuraturii nu vrea schimbări în sistem, opune rezistență și va opune în continuare. Însă, există și o parte care ar vrea ca acest sistem să devină curat, independent, curat, imparțial și echitabil. Declarația a fost făcută de către ministra justiției, Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la tv8, transmite IPN.

Foto: vitebsk.gov.by

Olesea Stamate a menționat că se dorește păstrarea stării actuale a lucrurilor în procuratură. Reprezentanții sistemului nu reacționează imediat la schimbări. „Lucrurile nu se pot întâmpla într-o zi-două, de la numirea unei noi persoane în funcție. Eu aș vrea tare mult să văd cum noul procuror general interimar va face față sarcinilor care îi sunt puse în față”, a spus Olesea Stamate.

Ministra justiției a mai spus că în prezent se lucrează la un proiect de lege cu privire la modificarea procedurii de numire a procurorului general. În particular, se va propune să fie eliminat criteriul de cinci ani vechime în muncă în sistemul procuraturii, ca să fie deschisă „poarta pentru candidați din afara sistemului”.

Ministra a menționat că se lucrează și asupra unui proiect de lege prin care se va propune revizuirea competențelor Procuraturii Anticorupție și, eventual, a Centrului Național Anticorupție. Acest exercițiu, spune Olesea Stamate, va implica evaluarea activității procurorilor și se va începe de la șefii procuraturilor. În special, este vorba de șefii de la PA și PCCOCS.

Olesea Stamate mai afirmă că se va propune, printr-un alt proiect de lege, reducerea competențelor Curții Supreme de Justiție, a numărului judecătorilor, până la 17 și a mandatului acestora. „Va fi creată o comisie care va face evaluarea pe două componente: avere-interese și activitatea profesională. Acest lucru va începe din toamnă. Planul este să avem la începutul anului 2020 o nouă componență a CSJ, iar judecătorii care nu vor trece de evaluare nu vor mai face parte din componența CSJ”, a spus Olesea Stamate.Categorii:Politică

Etichete:,

1 răspuns

  1. Da pentnru ce sa schimbe ei ceva daca totul e perfect cumatri si-au ocupat functiile dosarele la comanda se fac totoul perfect banii merg roata, cind o sa termine uc prosteala asta odata si sa avem cu adevarat justitie egala pentru toti.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.