Ministerul Finanțelor vrea să scoată miliardul furat de pe spatele cetățenilor

Ministerul finanţelor pledează pentru eliminarea dobânzii pentru acoperirea găurii create de furtul miliardului, iar Banca Naţională trebuie să vină cu propuneri şi soluţii pentru a asigura stabilitatea contului băncii. Despre aceasta a scris ministrul finanţelor Natalia Gavrilița, însă fără a menţiona şi paşi concreţi întru realizarea acestei idei.

În acest sens, ministrul spune că deosebit de importantă este să avem o procuratură independentă, care să ancheteze jaful, iar banii să fie întorşi de către cei care i-au furat, şi nu de către cetăţeni, prin dobânda anuală pe care o achită.

„Banii furaţi în frauda bancară trebuie întorşi de cei care au pus la cale şi au profitat de pe urma acestui jaf. Am susţinut asta în opoziţie şi o susţinem şi acum, accentuând importanţa unei procuraturi independente care să investigheze frauda şi să pedepsească beneficiarii”, a scris Natalia Gavrilița, subliniind că, în prezent, în afară de banii furaţi, din bugetul de stat se achită şi o dobândă de 1.4% până în 2026 și 5.3% până în 2041 Băncii Naţionale a Moldovei, iar dobânda se achită pentru a asigura stabilitatea contului Băncii Naţionale.

„Însă primul pas pe care îl putem face pentru a diminua povara pusă pe umerii cetăţenilor este să încercăm să eliminăm dobânda plătită tot din buzunarul contribuabililor. În 2020 aceasta va constitui 613 milioane de lei. Vom analiza şi vom identifica şi alte soluţii pentru a asigura stabilitatea contului BNM. Dar, în primul rând, Banca Naţională trebuie să vină cu propuneri pentru a rezolva această problemă.

Aceasta e voinţa cetăţenilor, iar faptul că povara furtului miliardului este pusă pe umerii lor reprezintă o nedreptate. Ministerul Finanţelor este determinat să lupte pentru protejarea intereselor cetăţenilor”, spune Natalia Gavriliţa.

TVR MoldovaCategorii:Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.