Producătorii de zahăr sunt afectați de importuri, inclusiv prin contrabandă

Producția de zahăr în Republica Moldova este relativ mica, în contextul existenței pe piață a doar doi mari producători. Chiar și așa, producătorii spun că în ultimii ani pierd teren pe piața internă, dar și pe cea externă în ceea ce privește competitivitatea prețurilor. Dânșii consideră necesară reducerea sau stoparea importului de zahăr, dar și modificarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri dintre reprezentanții producătorilor de zahăr și cei ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), transmite IPN.

Foto: recolta.eu

Reprezentantul companiei Sudzuker Moldova spune că întreprinderea a intrat în 2019 cu stocuri record de sfeclă de zahăr. Ele au fost formate pe fundalul scăderii dramatice a vânzărilor de zahăr pe piața internă și lipsei piețelor de export reale. Potrivit lui, actualmente Moldova are acces pe piața europeană și un acces „virtual” pe piața CSI. „Rusia ne-a blocat acum trei ani. Anul trecut prețul pe piața europeană a ajuns la un nivel record de mic, iar producătorii au avut de suferit” a declarat el.

Reprezentantul Sudzuker Moldova declară că, din cauza exodului populației, scade nivelul de consum al zahărului sau produselor zaharoase pe piața internă. De asemenea, prețul la zahăr a scăzut sub nivelul costului, deja al doilea an consecutiv, pentru că, spune el, se aduce zahăr pe import, inclusiv ilegal.

Dânsul presupune că o mare parte din zahăr vine în țară prin contrabandă, fiind comercializat în mod special la piețele din regiuni, de deținătorii de patentă. În context, producătorii de zahăr au cerut interzicerea comercializării produselor alimentare de deținătorii de patente, deoarece aceștia „pot comercializa orice produs fără certificate de proveniență dubioasă”.

Reprezentantul Companiei Moldova Zahăr a declarant că, în acest an, calitatea sfeclei de zahăr se așteaptă să fie mai bună, comparativ cu anul trecut.

Georgeta Mincu, ministra agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, a declarat că anual se produc circa 85 de mii de tone de zahăr. Pe parcursul ultimilor ani, importul de zahăr a înregistrat o evoluție neuniformă. În total, în Moldova se importă 21 de mii de tone, majoritatea din Ucraina, România, Polonia etc.

Ministra a venit cu un demers către Ministerul Economiei și Infrastructurii de a facilita transportul feroviar pentru produsele din industria zahărului. Ea a spus că este necesară elaborarea Registrului producătorilor de zahăr care este important inclusiv pentru primirea subvențiilor. De asemenea, ministra a afirmat că se va lucra pentru a aduce modificări la Legea privind patenta de întreprinzător.

Potrivit lui Iurie Mudrea, consultant principal la MADRM, în țară se cultivă sfeclă de zahăr pe 16 mii de hectare. Practic, toată activitatea este concentrată în raioanele de nord, unde condițiile meteo sunt mai favorabile. În acest an se așteaptă o roadă de până la 85 de mii de tone și circa 40 de tone la hectar.Categorii:Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.