Acțiuni suplimentare impuse de UE pentru a beneficia de resurse financiare

Prim-ministrul Maia Sandu menționează că, în urma discuțiilor cu instituțiile europene, a apărut necesitatea îndeplinirii unor acțiuni suplimentare impuse de Uniunea Europeană pentru ca Republica Moldova să beneficieze de resurse financiare. La ședința Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană, șefa executivului a solicitat autorităților responsabile implicare activă și intensă în vederea îndeplinirii acțiunilor suplimentare până la finele lunii septembrie, transmite IPN.

Colaj: ipn.md

În cadrul ședinței, a fost trecută în revistă evoluția realizării condiționalităților pentru obținerea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene, dar și evoluția implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Premierul Maia Sandu a subliniat că dialogul politic de nivel înalt a Republicii Moldova cu UE a fost reluat, prin acordarea sprijinului bugetar, fiind alocate 14,54 milioane de euro. Banii sunt alocați pentru finanțarea programelor de educație și formare profesională și punerea în aplicare a Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize.

Potrivit Premierului, până la finele anului vor urma și tranșele pentru celelalte programe de suport direct bugetului.

Totodată, Maia Sandu a subliniat că în urma discuțiilor cu instituțiile europene, a apărut necesitatea îndeplinirii unor acțiuni suplimentare impuse de UE pentru a beneficia de resurse financiare. „Este important să depunem toate eforturile pentru a beneficia de deschiderea UE pentru a debursa până la finele anului cele două tranșe din asistența macro-financiară. Trebuie sa înregistrăm progrese semnificative la nivelul tuturor instituțiilor, fiecare pe direcția lui”, a declarat Maia Sandu, citată într-un comunicat presă remis de Guvern.

Natalia Gavrilița, ministra finanțelor, a menționat că asistența macrofinanciară include 28 de condiționalități și a precizat necesitatea întreprinderii unei serii de acțiuni bine organizate în vederea soluționării angajamentelor. Printre condițiile politice impuse de UE se numără asigurarea standardelor democratice în țară, desfășurarea alegerilor locale libere, transparente, demonopolizarea pieței media, respectarea drepturilor omului și statului de drept. De asemenea, este vorba și despre investigarea fraudei bancare, deconspirarea schemelor de corupție, depolitizarea justiției, dar și reglementarea pachetului fiscal.Categorii:Politică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.